TÁMOGASS!

Iránytű a zajban
2024/1.

Bevezető

Fél év - félmillió ember

Amikor komolyabb változások történnek a magyar társadalomban és a politikai közegben, akkor rendszerint több visszajelzést kapunk a tagságuntól, illetve mi is megpróbáljuk körültekintően értékelni a munkánkat. Ha az időszak egészét, nagyjából az elmúlt fél évet tekintem, akkor az jut eszembe, hogy országos kezdeményező- és szervezőerőként meglehetősen egyedül éreztük magunkat a terepen. Az egyik aktivistánk jellemezte így a választások körüli turbulenciát:

„...de hát évek óta dolgozzátok meg az embereket, szinte folyamatosan a frontvonalban vagytok, ha van, vagy lesz változás, az nem a semmiből jön.”

Sokat gondolkoztam ezen a mondaton, és ilyen szemmel próbáltam ránézni az utóbbi 6-8 hónapra. Amikor minden népszavazási kezdeményezés elbukott, akkor alternatív oktatási népszavazást kezdeményeztünk, önkénteseinkkel felszántottuk az országot, és végül két röpke hét alatt közel 115 ezer ember szavazott az ügyfélkapuját használva a változásra a magyar oktatásban. Még éppen csak kihirdettük a szavazás eredményét, amikor eldöntöttük, hogy továbbvisszük az ügyet, és a nemzeti konzultációval szemben ellenkonzultációt szervezünk. Meg akartuk mutatni, hogy még ennél is sokkal többen vagyunk, és hogy a magyarok kiemelkedő sokaságának elege van már a kormánypropagandából, és valódi kérdésekkel akar foglalkozni.

Négyszázezer. Mi nem pusztán négyszázezer kitöltetlen propaganda ívet szedtünk össze. Négyszázezer üres ív négyszázezer embert jelent. Négyszázezer belegondolást, elköteleződést, akaratot, együttműködést és cselekvést. Ez a rengeteg önálló tett egy hatalmas közös szimbólumot alkotott. Az iránytűt formálta meg a zajban.

E két összefüggő kampányban valóban szükség volt minden akaratunkra, erőforrásunkra és mozgósító képességünkre. A közel 100 szavazósátor, nagyjából 800 konzultációs leadópont, a több ezer önkéntes központi szervezése, a két kampány szerteágazó országos logisztikai feladatai mind nagyon komoly erőbedobást és fegyelmezettséget követeltek tőlünk.

Az ellenkonzultáció utolsó hullámain érkeztünk el a választási időszakhoz. Ekkor is úgy tűnt, mintha a legfontosabb szereplők, pártok, politikusok, változásokért küzdő szervezetek nem kapcsoltak volna igazán kampányüzemódba. Egymást követték a felháborító események és országos botrányok, amelyek egy belülről indult és időben érkező új politikai szereplő megjelenéséig és későbbi megerősödéséig nem formáltak következményeket a hazai közéletben.

Az aHang választási kampánya, továbbra is a belső iránytűnk mentén, e következmények megformálására törekedett. A hat megyében és Budapesten vitt aktivistaszervező munkánkkal, továbbá a több szálon futó online videós kampányunkkal nagyságrendileg 4 millió választót értünk el a választások előtti két hónapban, amely elérés messze-messze túlmutatott a kormánykritikus buborékon és a városi értelmiségen.

Országos szervezőerőként talán magányosan, de ügyeink, akcióink és kampányaink révén mégis hihetetlen sokaságban tudtunk ebben a zajban iránytűk maradni. A tagságunk mindezekhez a küzdelmekhez elsődleges felhatalmazást és támogatást adott nekünk, ami tovább erősítette hitünket és munkánkat a helyi csoportjaink, az aPontok építésében is. A meglévő és születő aPontok központi megvalósítói voltak ezeknek a kezdeményezéseknek, de tovább tudtak erősödni helyi és megyei ügyek és problémák kezelésében is. Támogató tagságunkon és saját köreinken kívülről is több száz csoport, civil szervezet és cég, rengeteg önkéntes segítő, illetve több alkalommal pártok is csatlakoztak kampányainkhoz, amelyekről részletesen is beszámolunk féléves kiadványunkban.

Nem pusztán a változtatáshoz akarunk iránytűt mutatni, hanem a változó Magyarországon irányokat kijelölni. Erre fogunk koncentrálni a következő időszakban.

Tarts velünk továbbra is!

Varga Máté,
ügyvezető igazgató, aHang

A biztonságos működésünkhöz a legkisebb támogatás is létfontosságú.

Ha teheted, és szereted a munkánkat - és bízol abban, hogy ez így is marad -, akkor támogasd közös céljaink elérését egy tetszőleges összegű rendszeres adománnyal!


Ellenkonzultáció

Ellenkonzultációs kampány

2023 második felében megvalósítottuk Magyarország első alternatív népszavazását, amelyben közel 115 ezer ember mondta el a véleményét az oktatás legfontosabb kérdéseiben. Az alternatív népszavazásról korábbi beszámolónkban részletesen írtunk, ezt ITT tudod elolvasni. Minderre azért volt szükség, mert a kormány félt megkérdezni az embereket a magyar oktatás helyzetéről, és mindent megtettek azért, hogy elfojtsák a népszavazásért és reformokért küzdőket.

Az alternatív népszavazás utolsó napjai alatt jelentette be Orbán Viktor, hogy még 2023 év végén egy újabb nemzeti konzultációt indítanak a “magyar szuverenitás védelméről”. Miközben mi azért küzdöttünk, hogy - ha csak alternatív módon is, de - véleményt mondhassunk az ország egyik legsúlyosabb problémájáról, az oktatás helyzetéről, addig a miniszterelnök egy újabb közpénz milliárdokból szervezett pártpropaganda eszközt kívánt bevetni a “társadalmi párbeszéd” jegyében.

Ez pedig egyértelmű válaszlépésre sarkallt bennünket, meg akartuk mutatni, hogy nem kérünk a propaganda kérdésekből, és valódi ügyekben akarjuk elmondani a véleményünket! Ezért a 7IGEN-es alternatív népszavazás lezárásakor meghirdettük az ellenkonzultációs kampányt az Egységes Diákfronttal közösen, amelynek célja az volt, hogy 1 millió üres vagy érvénytelen nemzeti konzultációs ívet gyűjtsünk össze.

Rövid idő leforgása alatt megszerveztünk országszerte 800-nál is több leadópontot, ahová bárki elvihette a saját vagy az általa gyűjtött konzultációs íveket. Hatszáznál is több magánember vállalta, hogy a saját házában, lakásában vagy postaládájában leadópontként gyűjti az íveket, mellett pedig több mint 30 civil szervezet és szakszervezet, 9 ellenzéki párt és mozgalom, valamint közel két tucat vállalkozás és cég döntött úgy, hogy szintén bekapcsolódnak az gyűjtésbe.

Lehetőséget biztosítottunk arra is, hogy azok, akik nem kaptak levelet a kormánytól, vagy mire elért hozzájuk a kampányunk híre, addigra már kidobták, ők is becsatlakozhassanak: létrehoztunk egy online felületet, ahol a fizikai ívek hiányában is nyilatkozhattak arról, hogy nem vettek részt a konzultációban és támogatják a kezdeményezésünket.

A január végéig tartó kampányunk során néhány ív híján 400.000 ember juttatta el hozzánk nemzeti konzultációs ívét. Célunk egymillió ív összegyűjtése volt, amihez minden követ meg is mozgattunk egy olyan országos akcióval, amihez hasonlót még senki nem csinált. Nem láthattuk előre ennek a munkának minden nehézségét és időigényét, de végül óriási eredményt értünk el. Az elmúlt évek egyik legnagyobb mozgalmi és politikai összefogása valósult meg, sok ezer önkéntes működött együtt, több százezren mondtunk nemet a kormány propagandájára, sőt tettünk is ellene. Két népszavazás elindításához szükséges aláírás számával megegyező mennyiségű ívet gyűjtöttünk össze január végéig!

A saját játékszerét fordítottuk a kormány ellen, és megmutattuk, hogy rengetegen vagyunk, akik hazugságok helyett valódi kérdésekben, például az oktatás legfontosabb kérdéseiben akarunk konzultálni. 400 ezer ember felhatalmazásával folytathattuk így a munkánkat, amely egyszerre volt megtisztelő és felelősséggel teli. Az ellenkonzultációs kampány lezárását jelentő sajtótájékoztatónkon jelentettük be, hogy az összegyűjtött ívekkel országjárásba kezdünk 2024 első felében.

Brüsszel

Megcsináltuk az aHang első külföldi akcióját

Január végén, az ellenkonzultációs kampányunk végéhez közeledve, mindössze 96 óra alatt jutottunk el egy ötlet kipattanásától oda, hogy százezer ívet bepakoltunk egy autóba, és indultunk négyen Brüsszelbe Budapestről. Mi is történt? A február 1-i EU-csúcs kulcsfontosságú volt: ekkorra volt ütemezve a döntés egy Ukrajnának járó hatalmas segélycsomagról, amelynek vétóját Orbán Viktor miniszterelnök már korábban kilátásba helyezte.

Szokás szerint a nemzeti konzultáció eredményére és a magyarok 98%-ára hivatkozott, ezzel erősítve tovább a megszokott, miközben a jelenlegi konzultációt csupán a választópolgárok 18%-a küldte vissza. A miniszterelnök végül megszavazta a segélycsomagot, ezzel elismerte azt, amit az eleje óta mondunk: a nemzeti konzultáció csak egy üres propagandaeszköz.

Tudtuk, hogy minden médiafigyelem a csúcstalálkozóra összpontosul majd, és hogy ezt egy jól ütemezett akcióval ki tudjuk használni: ha ott megjelenünk, akkor a hazai és a nemzetközi sajtóban is az ellenkonzultációs kampányunkról lesz szó.

Ezért töltöttük január utolsó hétvégéjét azzal, hogy szállást és autót kerestünk (amiben elfér 4-5 ember és százezer konzultációs ív), ötleteltünk, brüsszeli ismerősökkel és hivatalnokokkal beszéltünk, kommunikációs tervet, beszédet, sajtóközleményeket és meghívókat fogalmaztunk, majd január 30-án kedden megpakoltuk az autót, és kora délután elindultunk.

Szerda estére minden összeállt, megvolt a sajtótájékoztatónk terve, helyszíne, időpontja. Ez röpke harminc percig volt így: kiderült, hogy a gazdatüntetés miatt Brüsszel belvárosát több száz (végül több ezer) traktor fogja lezárni tiltakozásképp, még az EP-képviselők sem tarthatnak köztéri sajtótájékoztatót, és amúgy is mindenki maradjon otthon.

Eldobtuk az eredeti tervet, megállapodtunk abban, hogy másnap reggel korán kelünk, megnézzük, hogy mi a helyzet a Place de Luxembourg-on az Európai Parlament előtt, és eldöntjük, hogy az új tervek közül melyiket válasszuk.

Reggel hatkor már talpon voltunk, majd a kocsihoz érve a hűlt helyét találtuk. A közterületesektől megtudtuk, hogy tilosban parkoltunk (állítólag az utca másik végében volt egy tábla...). Mivel még időben voltunk, a Place du Luxembourg-ra mentünk - minden utcában traktorok szorosan egymás mögött. Még nem jött fel a nap, a téren sötét füst, szalmabálák és gumiabroncsok égtek, időről időre hanggránátok robbantak. Világossá vált, hogy itt nem fogunk tudni sajtótájékoztatót tartani. Ketté váltunk: ketten visszaszerzik a kocsit, hárman alternatív helyszínt keresnek a sajtótájékoztatóra, ahol ki tudjuk pakolni az íveket, friss meghívót küldenek, nemzetközi médiumoknak nyilatkoznak, és közben figyelik a híreket a szavazásról.

A kocsit egy négyórás kafkai tortúra után, 328 euróval könnyebben sikerült megszereznünk, közben az új (legeslegelső terv szerinti) helyszín is meglett: Orbán brüsszeli "főhadiszállása", a mintegy 10 millió euróért vett Rue de la Loi 9. A tervezett kezdés után mindössze 10 perccel futottunk be, lepakoltuk az íveket, és megcsináltuk a sajtótájékoztatót.

És az eredmény? Tucatnyi hazai sajtómegjelenés, két nemzetközi interjú, egy véleménycikkünk az Euractiv oldalán, Brussels Times főoldal - mindezt úgy, hogy közben lement egy EU-csúcs is a Brüsszelben, és a gazdák több ezer traktorral bénították meg a várost. Nemcsak itthon, de külföldön is megmutattuk, hogy a nemzeti konzultáció csak egy üres propagandaeszköz, és ezt Orbán Viktor is pontosan tudja.

Országjárás

400 ezer ember felhatalmazásával indultunk országjárásra

Az ellenkonzultációs kampány lezárásakor jelentettük be, hogy az Egységes Diákfronttal és az Országos Közös Akarattal 2024 első felében országjáró roadshowra indulunk , hogy Pécstől Nyíregyházáig elvigyük a hírét eredményeinknek, megmutassuk az embereknek a közösen gyűjtött íveket, valamint hogy a propaganda helyett valódi helyi és országos ügyekről kezdeményezzünk beszélgetéseket. Mindehhez beszereztünk egy régi iskolabuszt, amelyet kidekoráltunk Rogán Antal miniszter arcával és egy “STOP Kormánypropaganda” felirattal. Így indultunk útnak februárban.

Az országjárás célja az volt, hogy az oktatás országos helyzetéről, állapotáról, a propagandáról és a helyben jellemző problémákról, kihívásokról, a legégetőbb helyi ügyekről beszélgessünk, tehát azokról, amelyek ténylegesen érintik a lakosokat. Emellett mindenki megtekinthette konzultációkkal teletöltött járművünket is, ami köré minden állomáson helyi akciók is szerveződtek.

Hol jártunk?

Első állomásunk Szeged volt, ahol az akkor kirobbant kegyelmi botrány kapcsán a gyerekvédelemről tartottunk kerekasztal-beszélgetést meghívott szakértőkkel és aktivistákkal. Ezt követően Debrecenbe indultunk, ott a város jövőjéről, az akkumulátorgyárakról tartottunk fórumot. A Hajdú-Bihar megyei városból Miskolcra gurult át a busz, ahol a település fenntarthatósága és zöld városkép volt a téma.

Pécs volt a következő állomás, ahol bemutattuk a 7IGEN-es alternatív népszavazás, valamint az ellenkonzultációs kampányunk kulisszatitkait feldolgozó dokumentumfilmünket, amelyet az oktatás helyzetéről és kihívásairól tartott fórum követett meghívott szakértőkkel.

Innen visszatértünk az ország keleti felébe, Nyíregyházára érkezett az ellenkonzultációs iskolabusz. A szabolcsi megyeszékhelyen a magyar sajtó helyzetét jártuk körbe és vitattuk meg a jelenlévőkkel. Az eseménysorozatot Veszprémben zártuk, a dunántúli településen a művészet és a közélet témájáról beszélgettünk a meghívott művészekkel.

Több mint 1100 kilométert utaztunk, több ezer emberrel találkoztunk és beszélgettünk, számtalan helyi történetet ismertünk meg, miközben tovább éltettük azt a mozgalmi tüzet, ami kampányunk nyomán fellángolt az országban.

Az országjárásunkat egy nagyszabású budapesti akcióval zártuk. Nagyjából félszáz aktivistával közösen a korábban összegyűjtött érvénytelen konzultációs ívekkel terítettük be az Országház előtti területet, mintegy 2000 négyzetmétert. Az akció célja kettős volt. Egyrészt az hogy felhívjuk a figyelmet, hogy közpénz milliárdokból finanszírozzák Magyarországon a pártpropagandát, miközben a valódi ügyeket megpróbálják a lehető leginkább elhallgatni. Másrészt “Szuverenitásunk védelmében” megüzentünk Szijjártó Péternek is a tavasszal kirobbant orosz hekkertámadás kapcsán, hogy mi is az, ami valóban a szuverenitásunkat veszélyzeteti. A kiterített konzultációs ívek közepénóriási cirill betűkkel tettük fel a kérdést: “szuverenitás?”.

Az akciónk híre nagyon gyorsan körbejárta a teljes hazai médiát, cikkek, riportok és interjúk tucatjai számoltak be arról, hogy konzultációs ívekkel csomagoltuk be a Kossuth teret.

Tükröt tartottunk a hatalomnak, olyat, ami messziről is jól látszik és érthetően hallatszik:
nem kérünk többet a hazug propagandából!

Támogasd a munkánkat, hogy még több ilyen akcióval kedveskedjünk a kormánynak!


Közélet

Eljárt a rendszer felett az idő

Bizonyára kevesen gondoltuk volna 2024 elején, hogy tavasszal fenekestül felfordul majd a hazai belpolitika. Február 2-án került nyilvánosságra, hogy Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelmet adott egy bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak. Az államfő kegyelemre méltónak találta az egykori igazgatóhelyettest, akinek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált; aki megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében; aki ezt a hamis vallomást a saját irodájában a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel; és akit mindezért 3 év 4 hónap börtönre ítéltek első és másodfokon is.

Az ügy kirobbanásakor tiltakozó petíciót indítottunk, amelyben 22 ezernél is többen követeltük az államfő lemondatását. Február 10-én maga a köztársasági elnök mondott le a tisztségéről, és ugyanígy tett Varga Judit akkori igazságügyi miniszter is, aki az elnöki kegyelmet jóváhagyta tárcavezetőként.

Ez az ügy az elmúlt évek legnagyobb politikai válságát hozta a kormány számára, és rávilágított arra, hogy a kormány évtizedes narratívája, keresztény erkölcse, nemzeti érzülete egy totális hazugság. Bebizonyította, hogy semmilyen erkölcs, semmilyen érték nem számít valójában, ha a saját érdekeikről és embereikről van szó. Keretet ad mindannak, amit hosszú évek óta tapasztalunk: csak propaganda van!

Hiába a lemondások és a különböző terelések, egy dolog a mai napig nem tisztázott, mégpedig az, hogy a kegyelem kinek és miért állt érdekében, ki hozta meg a végső döntést. “Valljanak színt! Derüljön ki, hogy pontosan mi történt a kegyelmi ügyben!” címmel indítottunk újabb petíciót, amelyhez napokon belül több tízezer ember csatlakozott.

A kegyelmi botránnyal párhuzamosan megjelent egy új politikai szereplő is, Magyar Péter (Varga Judit egykori férje), aki felszántotta a hazai nyilvánosságot a NER-t leleplező információival. Nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen volt felesége, Varga Judit hallható, aki arról beszélt, hogy Rogán Antal a Völner-Schadl-ügyben a bizonyítékok megváltoztatására kérte a Polt Péter által vezetett Legfőbb Ügyészséget, aminek részben eleget is tettek, ezzel mentve Rogán Antalt és ki tudja, hogy még kit.

Az ügyészség befolyásolása elfogadhatatlan egy demokratikusan működő országban. A SzabadaHang oldalán indított petícióban világosan kimondtuk, hogy ezzel bebizonyosodott a kormány bűnössége.

Május 16-án jött aztán az újabb botrány. Nyilvánosságra került egy újabb ügy, amely szerint belső dokumentumok bizonyítják, hogy a magyar külügy tudott az orosz kibertámadásokról, amiket két éve még kampányhazugságnak neveztek. Orosz titkosszolgálatok által szervezett akcióban több tízezer bizalmas irat, információ, személyes adat kerülhetett orosz hekkerek, s feltehetően azonnal az orosz állam kezébe. Egy napvilágra került dokumentum alapján az oroszok vittek mindent, amit csak tudtak.

A külügy a hír első megjelenése után kampányhazugságnak nevezte azt, és mindent tagadtak. Azonban a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által készített jelentés napvilágra kerülése egyértelműen bizonyítja, hogy rendkívüli orosz támadás történt Magyarországon - ami ténylegesen veszélyezteti hazánk szuverenitását -, és hogy erről a külügynek is tudomása volt. Kaufmann Balázs, a 444 újságírója által bemutatott dokumentum szerint “több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná, beleértve a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókokat.” Mindezt nem hagyhattuk szó nélkül, Szijjártó Péter külügyminiszter azonnali lemondását, az ügy azonnali kivizsgálását és a nyilvánosság tájékoztatását követeltük. Ezt követően több ezer emaillel árasztottuk el a külügyminiszter postafiókját, amelyben szintén lemondásra szólítottuk fel.

Rendkívül fordulatos volt az elmúlt félév. Politikai botrányok sora robbant ki, a hatalom pedig minden eddiginél nagyobb propaganda áradatot zúdított az emberekre. Már a választási kampányt megelőzően is arra vállalkoztunk, hogy iránytű leszünk a politikai zajban. Hetente több tucat levelet küldtünk a több százezres tagásunknak, amelyben az aktuális ügyek fejleményeiről tájékoztattuk őket.

Választások

A legnagyobb elérésű választási mozgósító kampány, amit valaha csináltunk

Kegyelmi botrány, soha nem látott méretű demonstrációk, új politikai erők, orosz hekkertámadás… így mentünk bele a 2024-es választási kampányba. Miután a tavasz cseppet sem a megszokott langyos politikai szezont hozta, valamint most először tartottak egy időben két választást - az európai parlamentit és az önkormányzatit - egyértelműen számítani lehetett arra, hogy minden eddiginél nagyobb részvétel lesz majd június 9-én. Miközben Magyar Péter és a Tisza Párt országszerte tízezreket vitt utcára, a kormány mindent beborított a háborús propagandájával.

Az aHang közössége messze a legnagyobb mozgósítást hajtotta végre az EU-s és önkormányzati választások kapcsán a hazai civil szektorban. Elindult egy olyan folyamat, ami a mostani hatalom lebontásának legalább az esélyét előre vetíti - ebben az aHang közösségének óriási szerepe van.

Online tartalmainkkal több mint 4 millió különböző szavazópolgárhoz jutottunk el. Személyesen pedig több tízezer egyéni beszélgetést folytattak aktivistáink. Az üzenetünk egyszerű volt: Ne szavazzunk a jelenlegi hatalom embereire, senkire, akit a Fidesz-KDNP szövetsége jelöl vagy támogat. Tettük mindezt azért, mert a jelenlegi hatalom nem az együttműködés, hanem a széttartás, a tolvajlás, az agymosás és a hazugság rendszere.

Nem riadtunk vissza az erős üzenetek megfogalmazásától, a humortól és az iróniától sem. Készült videósorozat, amelyben a fiatalokat szólítottuk meg, olyan, amelyben a pozitív üzenetekre fókuszáltunk és olyan is, amelyben a kormány hazug üzeneteit lepleztük le:

Az aHang helyi csoportjai, az aPontok megállás nélkül mozgósítottak és mobilizáltak, kint voltak az utcákon és a tereken, de az online térben is rengeteget dolgoztak. Miskolcon köztéri beszélgetésekre hívták a polgármesterjelölteket, míg Debrecenben helyi ügyekkel tematizálták a közbeszédet. Budapesten, Nógrád, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében pedig pultoztak, szórólapoztak és kopogtattak az aktivistáink.

Az utolsó pillanatokban is azon dolgoztunk, hogy minél több ember menjen el szavazni, és a jelenlegi hatalommal szemben válasszon mást. A valasztas.ahang.hu oldalon számos olyan eszközt tettünk elérhetővé, aminek segítségével bárki pár kattintással mobilizálni tudta az ismerőseit. Ezeket az eszközeinket a jövőben továbbfejlesztjük, hogy a következő választások idején még nagyobb hatékonysággal vethessük be.

Erősödünk

Egyre erősebbek és hangosabbak vagyunk

Az elmúlt fél évben három új kollégával gyarapodott az aHang csapata, szeretettel köszöntjük őket ezúton is: Szép-Magyar Ágnes az aPont hálózat koordinátora április óta, júniustól pedig Soltész Luca Flóra erősíti a kampányos csapatot. Januárban Békefi Eszter csatlakozott hozzánk budapesti koordinátorként, az ő tevékenységének köszönhetően az év elején elindult Budapesten is az aktivistaszervezésünk.

A budapesti aPont elengedhetetlen segítséget nyújtott a korábban említett Kossuth téri akció előkészítésében és megvalósításában, mintegy 2000 négyzetméternyi konzultációs ívet dolgoztak fel. Emellett alakulóban lévő csoportként a találkozókon és az aHang képzésein vesznek részt a tagok, hogy mielőbb önálló kampányokba és akciókba kezdjenek.

A Nógrád megyei aPont Pásztón és Bátonyterenyén is kampányol. Pásztón ugyan felújították a Margit Kórházat, ennek ellenére az elmúlt években egyre kevesebb osztály áll rendelkezésre: az intézmény hanyatlóban, és inkább elfekvő vagy rehabilitációs intézménnyé vált. A szakrendelések elérhetősége esetleges, előjegyzéshez kötött. Ezért mintegy ezren követelik már azt, hogy a szakrendelések heti száma ne lehessen kevesebb heti 3 alkalomnál, és ennek a napi mértéke ne lehessen kevesebb 6 óránál.

Bátonyterenyén a Sungeel üzemben sorozatosan megszegték a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos előírásokat. A hatósági vizsgálat szerint a nikkel levegőben mért koncentrációja kétezerszeresen haladta meg az előírt határértéket, de a kobalt, mangán koncentrációja is sokszorosa volt a megengedettnek, ami allergiát, szív- és érrendszeri betegséget, vesebetegségeket és daganatot okozhat. A nógrádi aPont ezért azt kéri a petíciójában - már több száz lakossal karöltve -, hogy telepítsenek a hatóság által akkreditált mérőkutakat, amik mindenki által követhetőek, és azonnal zárják be az üzemet, ha meghaladja a határértékeket.

A Békés megyei aPont az idősgondozás problémáit karolta fel Békéscsabán. A petíciójuk két területre koncentrál: az ápolás és a gondozás területére. Előbbi esetében azt kérik, hogy bővítsék a bentlakásos férőhelyek számát, valamint biztosítsák az otthonápoláshoz szükséges szakmai továbbképzést, hogy a férőhelyek bővítésének eléréséig is megfelelő ellátáshoz juthassanak az azt igénylők. A gondozás terén pedig a gondozói létszám növelését kérik, valamint azt, hogy az illetékesek javítsanak a nyújtott szolgáltatások színvonalán is, ugyanis abban nagy eltérések tapasztalhatók.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az aHang nyíregyházi aktivistaközössége a Júlia fürdő újranyitásáért kampányol. A termálfürdő két éve bezárt, és azóta sem nyitott ki. A személyes és az internetes alírásgyűjtés mellett június 1-jén a helyi aPont pikniket és jelölti fórumot is tartott az ügyben. A terület egyéni jelöltjei és a polgármesterjelöltek közül is többen részt vettek, és felszólaltak, a demonstrálók pedig egyértelműen célba juttatták az üzenetet: a Júlia fürdőnek újra kell nyitnia!

Tavasszal a debreceni aPont két célért is kampányba kezdett. A település számos lakótelepén egyre rosszabb állapotban vannak az épületek: a Fényes udvar épületállománya különösen rossz állapotú, a felújítás elmaradása miatt gyakoriak a lakástüzek, helyenként a falak is omladoznak. Ezért kéri a debreceni aPont és már több mint ezer ember a városvezetést arra, hogy mihamarabb kezdjen bele egy átfogó felújítási programba, amelynek köszönhetően élhető és biztonságos körülményeket biztosítanak a város lakóinak.

A másik debreceni petíció a közlekedést érinti: ugyan vannak kijelölt lakó-pihenő övezetek a városban, azok egyrészt bővítésre szorulnak, hogy a lakosok nagyobb biztonságban legyenek az utakon és a járdákon. Másrészt pedig hatalmas probléma, hogy sokszor nem tartják be a sebességkorlátozást az autósok a lakó-pihenő övezetekben, így a petíció kérése az is, hogy tartassák be a szabályok a kijelölt területeken.

Az aHang Csongrád-Csanád megyei aktivistái hatalmas sikert értek el: megakadályozták egy erdő kivágását! A Szeged-Csanádi Egyházmegye egy katolikus, sporttagozatos általános és középiskolát építtetett volna Szegeden, csakhogy az erre a célra választott terület egy erdő volt. A szegedi aPont januárban tiltakozásképp petíciót indított; lakossági fórumot szerveztek; utcai kitelepülések során rengeteg szegedivel beszélgettek; és a nyilvánossághoz fordultak. Több szegedi szervezettel egyetértésben további megmozdulásokra is készültek, de közben érkezett a jó hír: az egyházmegye meggondolta magát, és új helyre tervezi az iskola- és sportkomplexum építését.

Veszélybe került a szentesi Horváth Mihály Gimnázium (HMG) drámatagozata azzal, hogy az iskola igazgatója egyeztetés nélkül felmondta a több mint 25 éves megállapodást azzal az intézménnyel, amely egyebek mellett közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával segítette a szentesi intézményt. A HMG-ben végzett sok más kiváló alkotónk mellett Alföldi Róbert, Gáspár Sándor és Nyáry Krisztián is. A Csongrád-Csanád megyei szervezetünk petíciójának a célja az, hogy az országos hírnevű képzés továbbra is az eddigi minőségben és rendszerben működhessen - ezért képviseltette magát az aHang csoportja is a június 25-i kiálláson a gimnázium előtt.

Aktívan tennél a közös céljainkért és azért, hogy a településed élhetőbb és átláthatóbb legyen?

Az aPont-hálózatban aktivistáink közösséget alakítanak, aHangos képzéseken és a gyakorlatban sajátítják el a kampányolás technikáit, és sikerrel érvényesítik a helyiek akaratát a legkülönbözőbb témákban.

Csatlakozz!


Sikereink

Sikereink

Gyónási titoktartás

A kegyelmi ügy után nem sokkal Dunai Mónika, a Fidesz országgyűlési képviselője olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek értelmében az egyházi személyeknek nem kell jelenteniük a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményeket, ha gyónáskor értesülnek róla. Azonnal petíciót indítottunk, és további akciókra készültünk, hogy megakadályozzuk a tűrhetetlen javaslatot. A nagyobbik kormánypárt gyorsan lépett, a képviselőcsoport kijelentette, hogy nem támogatják a gyónási titokkal kapcsolatos változtatást.

Megakadályoztuk két iskola fenntartóváltását

A Gábor Dénes Egyetem 2024 szeptemberétől át szerette volna venni a Budapest, XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium fenntartását, ennek következtében az iskola fizetőssé vált volna.

Az iskola fontos része a kerület életének, épületegyüttesén az elmúlt években egymilliárd forint értékű felújítást és bővítést végzett a kerületi önkormányzat és tankerület - ez a vagyon egy magánintézményt szolgált volna a jövőben.

A szülők összefogásának és az Élhető Hegyvidékért Egyesület által indított petíciónak köszönhetően a Gábor Dénes Egyetem kihátrált, így az iskola továbbra is állami fenntartású maradt. Megakadályoztuk, hogy a körzetes gyermekeknek 2025-től máshova kelljen járniuk, és nem engedtük, hogy a fenntartó és az egyetem egy ilyen átalakítást végezzen el az utolsó pillanatban bejelentve, a szülőket, diákokat, a kerület polgárait a döntésbe csak látszólagosan bevonva.

Hasonló sikert értünk el a Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziummal kapcsolatban is, amire a Milton Friedman Egyetem akarta rátenni a kezét. Az ország 4. legjobb gimnáziumának megvédéséért indított petíciót több mint 6000-en írták alá mindössze néhány nap leforgása alatt. Ezzel meggyőztük az egyetemet arról, hogy elálljanak a szándékuktól!

Ezek a sikerek nem jöhettek volna létre az aktív, felelős emberek kiállása nélkül, és kellettünk hozzájuk mi, az aHang is: az eszközeink, ismertségünk, elérésünk, és már hat éve meghatározó tevékenységünk is.

Mohácsi szolgáltatóház petíció

Az év elején azért indult petíció Mohácson, hogy oldják meg a parkoló és az út vízelvezetését Mohácson a szolgáltatóháznál (Horváth K. u. 5., volt Felszabadulás lakótelep). Ez a terület mélyebben fekszik, mint a környezők, így a csapadék itt áll meg, és hosszú időre járhatatlanná, sártengerré teszi azt. Ezen sikerült változtatnunk, nagyszerű hír, hogy májusban az építési munkálatok elkezdődtek.

EP listavezetői vita

Még 2023-ban indítottunk petíciót azért, hogy legyen nyilvános vita az európai parlamenti listavezetők között. A 2024-es választásokon minden korábbinál több lista közül választhattak a szavazópolgárok, és minden figyelem arra irányult, hogy a közmédia szervez-e vitát, és ha igen, akkor milyen feltételekkel - és azon ki fog részt venni.

Áprilisban Magyar Péter vitára hívta Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet, amelynek hatására Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője bejelentette, hogy hajlandó leülni vitázni. Magyar Péter elkezdett feltételeket szabni: a köztévén hajlandó egyedül vitázni. Ezt az MTVA először zsarolásként értékelte, majd mégis elkezdték szervezni a vitát. Magyar Péter újabb feltételeket szabott, ezek egy része teljesült is.

A nagy érdeklődésnek, a civil és politikai nyomásnak köszönhetően az EP-listavezetői vita május 30-án megvalósult a köztévén főműsoridőben!

Zárszó

2026 elkezdődött

A választásokat megelőzően arra vállalkoztunk, hogy iránytűként segítünk a politikai zajban tájékozódni. Ezt a munkát folytatjuk, és továbbra is azon dolgozunk majd, hogy minél több olyan valódi ügyet tegyünk láthatóvá, hangosítsunk fel, amelyek valóban az emberekről szólnak.

Több mint félmillióan alkotjuk ma az aHang közösségét. A munkánk sikere azon áll, hogy közösen tudunk erőt felmutatni. 2026-ig mindezt sokkal hangosabban és erősebben fogjuk tenni, ehhez pedig mindenkire szükség van!

Az elmúlt félévben a Fidesz soha nem látott mélységekbe került, az EP-választásokon történelme legrosszabb eredményét érte el. Mindeközben hónapok alatt megerősödött egy politikai mozgalom, amely szinte a semmiből 30%-os eredményt ért el az első megmérettetésén, míg a hagyományos ellenzéki pártoknak teljesen újra kell gondolniuk a politikájukat.

A rendszer megroppant. Sokszor csak a főváros vagy a megyei jogú városok kerülnek a fókuszba, de fontos látni azt is, hogy számos közepes és kis méretű település is a változásra szavazott júniusban, és több évtizedes fideszes vezetésnek vetettek véget a választásokon.

2026 látszólag még messze van, de hamar ismét egy kampány kellős közepén fogjuk találni magunkat. Ne legyen kétségünk afelől, hogy a kormány mindent meg fog tenni, hogy hatalmon maradhasson.Nálunk nincsenek pártok, nincsenek oligarchák - csak több mint félmillió ember, aki csatlakozott valamelyik kampányunkhoz. Adományoddal ahhoz járulsz hozzá, hogy megőrizzük a függetlenségünket, és hogy minden eddiginél több sikert érjünk el. Támogatod a munkánkat?