TÁMOGASS!

Mozgásban
2022/1.

Bevezető

A mozgalom az, ami mozog!

A rendkívül intenzív és sokrétű előválasztási és választási folyamat után is bátran mondhatjuk: mi mozgunk!

Az aHang részéről gyakorlatilag a választás másnapján megkezdődött egy többlépcsős értékelési és tervezési folyamat stábunk tagjaival, civil és nemzetközi partnereinkkel, és természetesen beszélgetéseken és kérdőíveken keresztül önkénteseinkkel és tagságunkkal is.

Egy ilyen átgondolás során, a nehéz tanulságok levonása mellett érdemes azt is megkérdezni, hogy vajon kik dolgoztak e választások körül igazán eredményesen, és ezek bizony a civilek. Így valósult meg az ország első országos előválasztása, a civil munkának köszönhetően győzött a józan ész és bukott meg egy értelmetlen népszavazás, így sikerült már az utcán megállítanunk sok tucatnyi választási visszaélést és csalást, így került minden szavazóhelyiségbe szavazatszámláló, de sok tízezren fektettünk őrületes munkát az információterjesztésbe, a mozgósításba és kreatív kommunikációba is.

A mozgalom mozgott, és ez az elmúlt évtized talán legnagyobb eredménye. Pontosan erre kell építeni...

Mi is úgy látjuk, hogy a “parlamenti politizálás” zsákutcába került, nem tudja megfelelően képviselni sem magát, sem minket és az ügyeinket. Új, modernebb, rugalmasabb független struktúrák kialakítására is szükség van, ebben látjuk felelősségünket és lehetőségeinket is. A mára hatszázezres táborunk és sok ezer együttműködő aktivistánk lehetőséget kínál arra, hogy újraszervezzük magunkat, és erősebben, hatékonyabban álljunk ki a demokráciáért, igazságosságért és a józan észért.

...de ezzel már kissé előre is szaladtunk, hiszen ez az összefoglaló az aHang elmúlt néhány hónapban végzett munkájáról, a választások mellett is gazdagon szerveződő közösségi kezdeményezésekről és kampányokról szól.

Bízunk benne, hogy neked is motivációt és erőt adnak közös eredményeink. A következő időszakban még magasabb fokozatba kapcsolunk, ehhez kérjük kitartásodat, támogatásodat és cselekvő energiáid!

Varga Máté, ügyvezető igazgató, aHang

A kiszámítható, biztonságos működésünkhöz, a terveink kalibrálásához a legkisebb támogatás is létfontosságú. Ha teheted, és szereted a munkánkat - és bízol abban, hogy ez így is marad -, akkor támogasd közös céljaink elérését egy tetszőleges összegű rendszeres adománnyal.


Közélet

Választás '22

Az előválasztást követően a 2022-es választások előtti időszakban azért dolgoztunk, hogy alapvető jogunkat, a szavazáson való részvételt fontosságát népszerűsítsük és mobilizáljuk a választópolgárokat - függetlenül az egyéni politikai meggyőződésüktől.

Ehhez újraszerveztük a koordinátori hálózatunkat, és számos önálló - online és lokális, helyi szintű személyes - és társult civil kampányt folytattunk. 1200 önkéntes bevonásával országszerte akcióztunk pultokkal, szórólapokkal, újságokkal, kopogtatásokkal, matricákkal. Ezekről több esetben is beszámoltak helyi és regionális sajtótermékek is.

A valasztas.ahang.hu központi oldalon:

✅ létrehoztunk egy saját mozgósító felületet, amelynek segítségével a választók a telefonjukkal szavazásra mobilizáló üzenetet tudtak küldeni az ismerőseiknek;

✅ 20 videót készítettünk vidéken élő, különböző társadalmi hátterű, élethelyzetben élő emberekkel és olyan társadalmi ügyekről, mint a propaganda, értékek, megbélyegzés, korrupció;

✅ számos egyéb civil kampány és szerveződés társoldalát is elérték a látogatók: szavazatszámlálással, választási csalások megfékezését célzó akciókkal, sajtótermékek terjesztésével kapcsolatosan.

A választást megelőző időszakban az aHang összes - saját és társult - tartalmát több mint 895.000-en nézték meg a szervezetünk Youtube-oldalán, míg Facebook-oldalunkon a videóinkat összesen 2.610.000-en látták. A mozgósítást népszerűsítő egyik Twitter-bejegyzésünket még Mark Ruffalo, a Hulkot játszó amerikai színész is megosztotta.

Együttműködéseink
Tiszta Szavazás

A Tiszta Szavazás kampányban a Civil Kollégium Alapítvánnyal, a Political Capital Hungary-vel és a Társaság a Szabadságjogokért-tal közösen hívtuk fel a figyelmet a tiszta szavazás fontosságára, lepleztünk le választási csalásokat és visszaéléseket.

A kampány előkészítéséhez feltérképeztük az országot, és terveket készítettünk. Ezt követően az önkéntesek a megyei koordinátorok vezetésével helyi szintű, személyes tájékoztató akciókat folytattak utcai pultozással, szórólapozással, plakátolással, kopogtatással. A választás napján kilenc megyében - Csongrád, Heves, Hajdú, Szabolcs, Zala, Baranya, Békés, Nógrád, Borsod - és Budapesten a VIII. kerületben személyes jelenléttel igyekeztünk meggátolni és leleplezni a választási visszaéléseket és csalásokat.

Zöld minimum

Vezető partnerek voltunk a Greenpeace Magyarország által életre keltett Klímaválasztás 2022 - Zöld Minimum programnak, amelyet mind a 106 szavazókörzetben személyes vagy online terjesztettek az egyéni körzetek jelöltjei elé, azzal a céllal, hogy a Minimumot minél több politikus írja alá. 2000 aHang-tag küldött levelet a parlamenti képviselőknek, és megyei koordinátoraink támogatták a vidéki politikusokkal való kapcsolatfelvételt. Az eredmények alapján 87 ellenzéki politikus hivatalosan is aláírta a dokumentumot, akik közül 22 jelölt szerzett mandátumot az új parlamentben. A Fidesz jelöltjei közül senki sem írta alá.

Legyél Te a +1

A Budapest Pride-dal közösen valósítottuk meg a Legyél te a +1 kampányt, amellyel a 18-30 év közötti fiatalok bevonását céloztuk meg azzal a küldetéssel, hogy minél inkább közelebb hozzuk a korosztályt a választásokkal kapcsolatos társadalmi kérdésekhez, és mozgósítsuk őket a választási részvételre. Az általunk fejlesztett weboldalon a résztvevők kihívások teljesítésével pontokat gyűjthettek, amelyeket aztán népszerű ajándékokra cserélhettek.

Minden fő társadalmi témának volt egy-egy ismert nagykövete, akik közösségimédia-tevékenységükkel és rövid videókkal támogatták a kampányt. Az oldalon 1280 fiatal felnőtt regisztrált, és összesen 3000 kihívást teljesítettek.

A te választásod

A National Democratic Institute által létrehozott A te választásod kampányban különböző társadalmi csoportok, elsősorban fiatalok, nők és romák figyelmét hívtuk fel a tudatos választásra.

További együttműködések

Ezen túlmenően pedig segítettük a szavazatszámlálással foglalkozó szervezetek - 20K2022 és Számoljuk Együtt Mozgalom - munkáját szavazatszámlálók toborozásával online és személyesen is - összesen több mint 2500 szavazatszámláló jelentkezett az aHangon keresztül csak a 20K2022 rendszerébe. Az Unhack Democracy által készített, szavazatszámlálóknak szóló felkészítő anyagok terjesztését is segítettük.

Népszerűsítettük a Több szavazóhelyiséget Nagy-Britanniában! kampányt indító csoport adománygyűjtését, hogy segítsünk a sok tízezer angliai magyarnak a több száz kilométeres utazással és több tízezer forintos költségeikben.

Emellett támogattuk az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság Érvénytelen kérdésre érvénytelen válasz c. kampányát, amit az Orbán Viktor által benyújtott “gyermekvédelmi” - a valóságban homofób és transzfób - népszavazása miatt indítottak.

Végül, de nem utolsósorban pedig együttműködtünk a Nyomtass te is! mozgalommal, önkénteseink a saját kiadványaink mellett több mint 1.000.000 lapszámot terjesztettek a választásokat megelőző időszakban országosan.

Nagyon köszönjük a támogatást az aHang tagjainak, partnereinknek, koordinátorunknak és önkéntesünknek!

Oktatás

Nincs tanár - nincs jövő

A sztrájk alapjog!

Méltatlanul alacsony bérek, élhetetlen munkakörülmények jutnak a pedagógusoknak. Az oktatás ugyanakkor nem csak a benne dolgozók ügye: a diákokra, a szülőkre és mindannyiunkra tartozik!

A két nagy pedagógus-szakszervezet, a PDSZ és a PSZ még 2021 októberében alakított sztrájkbizottságot a bérek rendezését és a munkaterhek csökkentését követelve a kormánytól.

Mivel a tárgyalások nem vezettek eredményre, január 18-án petíciót indítottak a SzabadaHangon oldalunkon - ehhez pillanatok alatt több tízezer támogató csatlakozott -, majd január 31-re kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek.

Február 1-jén a kormány egy rendelettel ellehetetlenítette a sztrájkot: a pedagógusoknak minden gyerek számára a saját osztályában kell felügyeletet biztosítani, az érettségizőknek minden érettségire felkészítő órát, a többi tanulónak minden tárgyból az órák felét meg kell tartaniuk. Ez országos tiltakozáshullámot indított.

Az elmúlt hónapokban országszerte tiltakoznak sztrájkkal - és van, ahol a polgári engedetlenség eszközeivel élve - a pedagógusok.

Az ügy népszerűsítése mellett a tagságunk 5 millió forinttal támogatta a törekvéseiket. Köszönjük!

Mi vagyunk a Grund!

Anna és Máté, két gimnazista diák kereste meg az aHangot azért, hogy segítsünk nekik megszervezni egy tüntetést, ahol kiállhatnak a tanáraikért. Estébe nyúló megbeszéléseken tisztáztuk le a petíciót és szerveztük a programot, előkészítettük a kellékeket, molinót és láthatósági mellényeket vásároltunk, színpadtechnikát intéztünk.

A március közepén, a sztrájk első napján tartott diáktüntetésen a fiatalok példát mutattak tiszteletből és lelkesedésből: több ezren gyűltek össze a Kossuth téren azért, hogy kiálljanak tanáraik mellett. Bár sok tüntetésen megfordultunk már, ilyet még nem tapasztaltunk: vég nélküli energiával skandáltak, énekeltek (Nemzeti dal, Himnusz, Mi vagyunk a Grund), festettek, és még táncoltak is.

Büszkék és hálásak vagyunk, hogy segíthettünk Annának és Máténak a szervezésben - és arra is büszkék vagyunk, hogy jelölték őket Svédország Nagykövetségének Fiatal Kurázsi-díjára, és mi írhattuk meg a referencialevelüket! A díjra olyan 13 és 20 év közötti fiatalokat lehet jelölni, akik a mindennapi életükben megmutatták a civil bátorság valamilyen formáját. Az átadón még úgy is jó élményeket szereztek Annáék, hogy ezúttal nem ők nyertek - de 20 éves korukig még bőven van erre esélyük!

Szolidaritási nap Szombathelyen

Szombathelyi hallgatók egy csapata úgy döntött márciusban, hogy felhívják a figyelmet a közoktatás problémáira. Ők is pontosan tudják, hogy mennyit keres egy kezdő tanár, mégis annak készülnek. Kötelességüknek érzik, hogy kiálljanak leendő kollégáik mellett: tudják, hogy nem tűr halasztást a béremelés és a munkakörülmények javítása. Ezért az aHang támogatásával szolidaritási napot szerveztek az oktatásért - kiállásukról a Nyugat.hu is tudósított.

Egyebek mellett molinófestéssel, sztrájktörténeti előadással, filmvetítéssel készültek, de az érdeklődők kerekasztal-beszélgetésen is részt vehettek közoktatásban dolgozó pedagógusokkal, valamint a sztrájkot támogató szülőkkel.

Földünk

A természet nem a vagyontárgyunk

Átadtuk a petíciót - betonba öntöttük a Balatont!

A közös természeti értékeink melletti kiállás, a kisajátítások elleni fellépés az egyik legfontosabb célunk, felelősségünk. Az utóbbi időben nincs olyan hónap, hogy ne jutna el hozzánk valamilyen a lakosságra és az élővilágra fittyet hányó beruházás híre. Mivel a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, 2020 óta küzdünk az Összefogás a Balatonért Egyesülettel (ÖBE) a természetpusztító gigaberuházások ellen.

A Balaton-parti települések 5-6 éve kezdődő beépítése ellen indított Stop Balaton-törvény! petíciót - amit idén februárig 87 ezren írtak alá - egy látványos akció keretében közösen adtuk át Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkárnak. Erről a Mérce is beszámolt.

Ha nem cselekszünk most, akkor pár éven belül könnyedén nem a lángos és a szálláshely ára lesz a legnagyobb problémája a magyarországi vízpartokra látogatóknak, hanem a “Privát terület” táblák mögött haláltusáját vívó életvilág. Folytatjuk a munkát!

Hatástalanítottuk az ökológiai bombát Balatonrendesen!

A Balatonfelvidék szívében, Balatonrendesen egy felszíni bányát töltöttek volna fel szeméttel “hulladékártalmatlanítás” címszóval.

Negyven éven keresztül ömlesztették volna a bányagödörbe a különböző helyekről származó építési sittet, üveghulladékot, betont, betonkészítési iszapot, kotrási meddőt és egyéb, “nem veszélyesnek” besorolt hulladékot naponta akár 120 tonna mennyiségben.

Egy korábbi kormányhatározat szerint a projekt engedélyezéséhez még környezetvédelmi tanulmányra sem lett volna szükség. Ez elfogadhatatlan!

A beruházás megakadályozásához nem látszott más út, mint a széleskörű társadalmi összefogás: ezért indított a Balatonrendesi Természetbarátok Egyesülete petíciót a szabad.ahang.hu oldalunkon. A munkájuk révbe ért.

Az év elején Navracsics Tibor ígéretet tett arra, hogy nem lesz újrahasznosított hulladéklerakó a balatonrendesi bányában. Az ügyben az ellenzék és a kormánypárt képviselői is egyetértettek - nem károsíthatjuk a környezetünket!

A földgáz nem megújuló!

Eurómilliárdokról döntenek európai parlamenti képviselőink július első napjaiban: milyen tervek, projektek kapjanak támogatást, melyeket részesítjük előnyben a következő években és évtizedekben.

Egy olyan javaslatról szavaznak júliusban, amellyel a földgázt és az atomenergiát zöld, megújuló energiává nyilvánítanák az EU-ban. Ez ellen tiltakozunk.

A nyilvánvaló környzetvédelmi szemponton túl is van oka a tiltakozásunknak: a Greenpeace kimutatta, hogy 2030-ra 32 milliárd euróval lehet gazdagabb Oroszország, ha az EP fenntarthatónak nyilvánítja a földgázt. A kutatás azt is bebizonyította, hogy a Gazprom, a Lukoil és a Rosatom képviselői (közvetlenül vagy leányvállalataikon keresztül) közel 20 alkalommal találkoztak EU-biztosokkal és -tisztviselőkkel azért, hogy a változtatásért lobbizzanak.

Nem engedjük a képviselőinknek, hogy a földgázt és az atomot válasszák a valódi megújulókkal szemben. Nem hagyjuk, hogy Oroszország háborúját támogassák elhibázott döntéseikkel. Nem pazarolhatunk el több időt és pénzt látszatmegoldásokra. Radikális cselekedeteket, a valódi megújulók előnyben részesítését követeljük a képviselőinktől - svéd, holland és európai partnerszervezeteinkkel közösen.

A XI. kerületiek példát mutattak

2019-ben a XI. kerület lakóinak ablakai alatti fák egyszer csak piros pöttyöket kaptak - vagyis kivágásra ítélték őket. Mivel a lakosok nem kaptak tájékoztatást arról, mi fog épülni az otthonuk közvetlen környezetében, összefogtak, és saját maguk kezdtek utánajárni a dolgoknak.

Ezt a közösséget ma mint Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (POPÉK) ismerjük.

Eleinte a helyi képviselők, döntéshozók nem voltak partnerek, de annyit maguknak köszönhetően megtudtak, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek által bővítendő Ferencváros-Kelenföld vasútvonal építkezését készítették elő.

A POPÉK ezt követően indította el petícióját 2020-ban Ne vágják ki a fákat a Hamzsabégi sétányon! Ne növeljék a teherforgalmat a XI.ker. lakóövezetében! címen, amit pár nap alatt 5 ezer közvetlenül érintett kerületi lakos írt alá, és az országos sajtóba is bekerült az eredetileg 120 milliárdos összegről 338 milliárdos összegre duzzadt beruházás híre.

A POPÉK a közel ezer fa kivágásával járó, az élővilágot veszélyeztető, zajterhelő beruházástól való elhatárolódásra szólította fel a XI. kerület és Budapest vezetését: az ország teljes nyugat-kelet irányú vasúti teherforgalmának nincs helye Újbuda közepén!

Az elmúlt években több közösségi eseményt, élőláncot és demonstrációt szerveztek, a döntéshozók helyett kérdőívben kérték ki a lakosok véleményét, és részletesen tájékoztatták az Európai Bizottságot is a beruházás ellentmondásosságáról.

Idén februárban hatalmas győzelmet arattak, amikor a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét, és az Újbuda környezetének védelméért díjat is megkapták az önkormányzattól.

Már számos településen (például Szálka, Zamárdi, Budakeszi) és kerületben (például XI., XII.) akadályoztunk meg környezetpusztító beruházásokat. Ez azoknak a támogatóinknak köszönhető, akik alkalmanként vagy havonta néhány száz vagy ezer forintot adományoznak a közös ügyeinkre. Segítesz fenntartani az aHangot, hogy még többet tehessünk a környezetünkért?


Szolidaritás

Emlékezz: ember vagy

Másállapotot a szülészetben!

Felesleges, elavult gyakorlatokon, megcáfolt hiedelmeken alapuló beavatkozások érnek évente több ezer nőt, anyát. Sokuknak az válik meghatározó emlékké a terhességről, a szülésről, hogy ez egyenlő a tájékoztatás hiányával, a méltatlan bánásmóddal, a megalázással, valamint az orvosilag indokolatlan és fájdalmas beavatkozásokkal. Ennek nem szabad - és nem kell - így lennie, ezért követeljük a változást.

Még 2021 őszén vettük fel a kapcsolatot a Másállapotot a szülészetben mozgalommal, mert egyetértünk a törekvéseikkel, mélyen hisszük, hogy a szülészeti ellátás rendszerszintű változásokra szorul: a nőknek kell az ellátás középpontjába kerülniük.

Az idén áprilisban indult petíció mellett máris több mint tízezren álltak ki - azaz több mint tízezren fejezték ki támogatásukat, együttérzésüket, és követelnek gyökeres változást.

Bár a petíció kérései egymástól elválaszthatatlanok és nem rangsorolhatók, néhányat mégis kiemelünk itt. Támogatást kérünk az informált döntéshez. Szokásjog helyett tudományos bizonyítékokon nyugvó ellátást követelünk. Mondani sem kellene, de tiszteletteljes, támogató, bántalmazástól és megszégyenítéstől mentes bánásmódot, az anya és a baba szeparációjának megszüntetését kérjük. Ezekért - és még számos más kérésért - szervezünk további nyomásgyakorló és láthatóságnövelő akciókat!

Előzzük meg a vasúti tragédiákat!

“Fiam és 3 társa 2022. jan.1-én egy közlekedési balesetben mint utas életét vesztette. A sofőr tisztázatlan okok, de valószínű a rossz látási viszonyok miatt nem vette észre az átjáró villogó piros fénysorompóját, ráhajtott a sínekre és ütközött az arra közlekedő vonattal. Ha legalább egy félsorompó zárta volna útjukat, biztosan megáll. Nem az első baleset ebben az átjáróban és nem ez az első baleset, ami fél vagy teljes sorompó felállításával elkerülhető lett volna!”

Ezért indított Iván Anita petíciót - hogy minden vasúti átjáróban legyen legalább egy félsorompó is a lámpás jelzés mellett. Ne a balesetek után építsék ki a félsorompókat, hanem még előtte!

A petíciót már több mint tízezren írták alá, és hamarosan át is adjuk a MÁV új elnök-vezérigazgatójának.

Javult a fogvatartottak és családjaik helyzete!

Még tavaly év végén a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoporttal (FECSKE) közösen sikerült elérnünk azt, hogy a fogvatartottak 6 forinttal olcsóbban, a korábbi 75 forintos percdíj helyett 69 forintos percdíjjal hívhassák a szeretteiket - ezzel segítve a kapcsolattartásukat és a reintegrációt.

Itt viszont nem álltunk meg, mert egyrészt a 6 forintnyi csökkentés elfogadhatatlanul alacsony, másrészt fontos az is, hogy a börtönmobilok visszahívhatók legyenek, és ne kelljen megfizetni az irreálisan magas letéti díjat a pár ezer forintos készülékért - ezekre még nem kínált megoldást a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Az együttműködést más ügyben is folytattuk a FECSKE-vel. Annak ellenére, hogy 2022. március 7-én megszűnt a járványügyi korlátozások többsége, a börtönökben még mindig nem lehetett látogatót fogadni. Voltak olyan családtagok, akik hónapok vagy évek óta nem találkozhattak személyesen a járványügyi, sokszor indokolatlan korlátozások miatt. A büntetés-végrehajtási szervezet a 12 év alatti gyermekek számára az elmúlt két évben egyáltalán nem engedélyezte a látogatást. Ezért küldtünk több száz levelet dr. Tóth Tamásnak, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának. Nem sokkal később több száz család örülhetett a hírnek: május 1-től újra látogathatók a büntetés-végrehajtási intézetek.

Külföld

Határokon átívelő kampányok

Kiállunk az Ukrajnából menekülők mellett

Február 24-én hajnalban Oroszország megtámadta Ukrajnát. Számos európai nemzet azonnal elítélte Oroszország fellépését, Magyarország késlekedett - ezért szólítottuk fel Orbán Viktort arra, hogy ítélje el az orosz agressziót, és vezessen be megfelelő súlyú szankciókat Oroszországgal szemben.

Miközben a kormány csak azt harsogta, hogy ki kell maradnunk ebből a háborúból, magyarok ezrei mutattak példát emberségből, és segítették, segítik az Ukrajnából menekülőket.

A háború kitörését követően néhány nap alatt több mint félmillióan menekültek Magyarországra Ukrajnából. Azért indítottunk petíciót Dr. Pintér Sándor belügyminiszternek címezve, hogy szavazza meg az EU-ban az átmeneti védelmi irányelv életbe lépését. Ezt akkor lehet bevetni, ha félő, hogy a menekültkérelmek magas száma megbénítja a bürokráciát. Az irányelv életbe lépésével a hazájukat elhagyni kényszerülők 1-3 évre letelepedhetnek az EU-ban, és olyan elengedhetetlen jogokat és szolgáltatásokat kaphatnak, mint például a munkavállaláshoz való jog, vagy épp az egészségügyi ellátáshoz - a gyermekeknek pedig az oktatáshoz - való hozzáférés. Egy nap leforgása alatt több mint 600-an küldtek levelet a belügyminiszternek, március 4-én pedig egyhangú döntést hoztak az EU-s belügyminiszterek: az irányelv életbe lépett. Ezzel több százezer, ha nem több millió menekült életét könnyítettük meg!

Együttműködő szervezetünk, a Freie Ungarische Botschaft több szervezettel közösen Berlinben állt ki a békéért: élőlánccal fonták körbe Berlin belvárosát - az Ukrajna megtámadása utáni első napokban erről az eseményről és a megbízható segélyakciókról tájékoztattuk külföldön élő feliratkozóinkat.

Március 9-re a Hősök terére szervezett a Greenpeace szolidaritási akciót. Egy hatalmas békejelet formáltunk, fáklyáinkkal fényt gyújtottunk a sötétségben.

Segítettünk fáklytartókat toborozni, és természetesen az eseményen is ott voltunk, hogy kifejezzünk az összetartozásunkat, az együttérzésünket ukrajnai testvéreinkkel.

A roma származású menekültekeknek újabb nehézségekkel kell szembenézniük, amint elhagyták a háborús övezetet. Nem kapnak megfelelő ellátást, átnéznek sok esetben felettük - ez az aHanggal kapcsolatban álló helyi szervezők, segítők mindennapi tapasztalata. Miközben óriási az összefogás a menekültekért, a romák nem férnek hozzá ugyanannyi, ugyanolyan segítséghez. A határhoz érkezőket nem minden esetben szállásolta el az önkormányzat vagy más szervezet, így sok jóindulatú, befogadó magyar család segítségére volt szükség.

Az azonnali segítségnyújtásért szerveződött széleskörű koalíció a Civil Kollégium Alapítvány, az 1 Magyarország Kezdeményezés, a Civil Tanács Egyesület, a Phiren Amenca, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az aHang között.

Az aHang közössége megint felülmúlta legtitkosabb reményeinket: közel 5 millió forintot adtak össze azért, hogy jusson élelemre, ruhára, autóbusz bérlésére, a tolmácsok tiszteletdíjára, az önkéntesek étkezésére, utazására - egyszóval arra, hogy az Ukrajnából menekülő roma emberek is hozzáférjenek ahhoz a segítséghez, amelyhez nem roma honfitársaik. Hálásan köszönjük!

A közmédia híradóiból ezeket tudhatták meg a nézők: Ukrajna kezdte a háborút; Zelenszkij olyan, mint Hitler; azért halhatnak meg civilek, mert az ukránok felfegyverzik magukat. Ezek az orosz propagandával összhangban lévő állítások. Eközben a háborúval kapcsolatos ellenzéki megszólalások szövegkörnyezetükből kiragadva, eltorzítva, valótlan tartalommal jelennek meg.

Mindezen okokból Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatójának menesztéséért indult petíció a SzabadaHang oldalunkon. Ezt több mint 12 ezren írták alá azért, hogy Papp helyére egy hiteles, feddhetetlen szakembert nevezzenek ki, aki garantálná a pártatlan tájékoztatást.

Magyarország elbukta a jogállamisági pert az Európai Unió Bíróságán

Februárban érkezett a hír: ha egy EU-tagállam nem teljesíti a jogállamisági feltételeket, akkor igenis megvonhatók tőle a támogatási pénzek. Azaz lengyel és román testvérszervezeteinkkel közös kampányunk a jogállamiságért révbe ért.

Miért jó nekünk a bírósági döntés? Az EU-s pénzek döntő jelentőségűek abban, hogy a kormány pozitív gazdasági mutatókról beszélhet, és abban is, hogy egy nagyon szűk elit rendkívül meggazdagodhatott az elmúlt években. Rengeteg pénz ment el a propagandára, túlárazott fejlesztésekre, ingatlanmutyikra a mi zsebünkből. Ha ezek akadoznak, és jobban ellenőrzik elköltésüket, az a haveri körnek is fájni fog. De a legfontosabb, hogy a döntés következtében a kormánynak jobban kell törekednie, hogy megfeleljen az alapvető jogi és demokratikus követelményeknek, ha nem akarja elveszíteni a bevételeit. Ez hatalmas eredmény!

Már régóta érett az, hogy az EU keményebben lépjen fel Magyarországgal szemben. Ezt meg is valósult, amikor összekapcsolták a jogállamisági mechanizmust a támogatási pénzek kifizetésével, csakhogy a magyar kormány még 2022 februárjáig tudta húzni az ügyet az EU bíróságán - ennek lett vége.

Rólunk

Mi történt az aHangnál?

Zöld, zöld, zöld!

Idén januárban olyan szerencsések voltunk, hogy a Greenpeace magyarországi szervezetétől kaptunk egy kétalkalmas tréninget, hogy a zöld kampányaink még erősebbek legyenek, és a saját tudásunkat is növeljük a környezetünket érintő változásról. Az első workshop témája a klímaválság volt, ahol egy nagyon pontos képet kaptunk arról, hogy mit hoz számunkra a klímaváltozás. A legfontosabb, amit megtanultunk arról, hogy mi a teendő: “Cselekedni. Mindenki. Azonnal. Gyorsan. Hatékonyan. Saját szinteken és komfortzónából kilépve is.” A második alkalom pedig a klímapszichológia témakörét járta körül.

Órási köszönetet mondunk még egyszer a Greenpeace-es barátainknak innen is, nagyon hálásak vagyunk azért, hogy folyamatosan tanulhatunk tőlük valami újat, hogy cselekedni tudjunk a környezetünkért!

Iratkozz fel a Youtube-csatornánkra!

2022-ben új szintre emeljük a videós anyagainkat. Már az utóbbi években is osztottunk meg videókat, de nem sokat. Idén pályázati pénzt nyertünk arra, hogy felépítsük videós jelenlétünket, leginkább a Youtube-on. A videós csapat egyelőre 2 főből áll. Az operatőr és vágó Bordás Róbert, Zsigmond Vilmos-díjas dokumentumfilmes, aki eddig is leginkább civil szervezetekkel dolgozott, de készített már egész estés dokumentumfilmet is. A csapat másik tagja pedig Balogh Áron, legújabb munkatársunk, aki januárban csatlakozott az aHanghoz mint kommunikációs és adományszervező munkatárs. Ők ketten már tavaly is együtt dolgoztak az aHang legelső dokumentumfilmjén, ami az előválasztáson végzett munkánkról szólt.

A videók, amiket készíteni fogunk, alapvetően a kampányainkról szólnak majd, viszont innovatív, kevésbé megszokott anyagokat is fogunk gyártani. Elindítottuk egy új sorozatot a Youtube-on, ami a Szigetkör nevet kapta, az első részt itt lehet megnézni:

Ebben az új videósorozatban járókelőket kérdezünk a Margitszigeten arról, hogy mit gondolnak az aktuális kampányunkról, kampányainkról, fontos ügyekről. Ha még nem tetted meg, kérünk, iratkozz fel a Youtube-csatornánkra, hiszen így nem fogsz lemaradni egyetlen videónkról sem!

Tetszik, amit csinálunk? Támogasd a munkánkat!