TÁMOGASS!

Új vizeken
2022/2.

Bevezető

Új vizeken evezünk!

Első féléves kiadványunkban összefoglaltuk a választási időszak sokrétű és eseménydús tevékenységeit, írtunk mozgósító kampányainkról, a választási csalások megfékezésére szervezett hálózatunkról, de bemutattuk a magyar oktatás megújítására, a természetromboló beruházások leállítására és a hátrányos helyzetű csoportok segítésére irányuló kezdeményezéseinket is.

A választások után fontos döntésekre kényszerültünk. Felismertük, hogy nem várhatunk a pártok megújulására vagy új mozgalmak megjelenésére, miközben látjuk azokat a százezreket, milliókat, akiket nem képviselnek. Számtalan csoport folytat elkeseredett - és sokszor elszigetelt - küzdelmet, napról napra újabb közösségek szembesülnek a rendszer kegyetlenségeivel, és azok is egyre többen vannak, akik már feladták a harcot.

Megannyi ilyen közösséggel dolgoztunk együtt ebben az évben is, és szembe kellett néznünk erőnk, erőforrásaink és jelenlegi lehetőségeink korlátaival.

A folytatáshoz növekednünk kell, és úgy fókuszálni a tevékenységeinket, hogy a lehető legtöbb ember számára jelentős és érdemi változásokat érjünk el.

Ezért kezdtünk bele helyi aHang-csoportok, az aPontok megszervezésébe, és az őket támogató szakemberhálózat és együttműködési rendszer létrehozásába.

Az elmúlt néhány hónapban partnereinkkel közösen új képzési csomagokat dolgoztunk ki, 5 megyében koordinátorokat vettünk fel, szervezőönkénteseket toboroztunk, a bekapcsolódóknak havi rendszerességgel háromnapos képzéseket tartottunk, kialakítottuk a találkozók és konzultációk rendszerét, videós tartalmakat, arculati és reklámelemeket gyártottunk, online együttműködési rendszert fejlesztettünk, tagságunk segítségével országos felméréseken teszteltük a legfontosabb kampányterületeket, szakemberekkel, szövetségeseinkkel és társszervezeteinkkel egyeztettünk...

Új vizeken evezünk, de jól haladunk, miközben sikerült megtartani - és talán megerősíteni is - a jelenlétünket a magyar közélet legfontosabb ügyeiben, amelyeket ebben a kiadványban részletesen is bemutatunk nektek.

Mindez elképzelhetetlen lett volna a segítségetek, támogatásotok és folyamatos részvételetek nélkül. Köszönjük!

Varga Máté, ügyvezető igazgató, aHang

A kiszámítható, biztonságos működésünkhöz, a terveink kalibrálásához a legkisebb támogatás is létfontosságú. Ha teheted, és szereted a munkánkat - és bízol abban, hogy ez így is marad -, akkor támogasd közös céljaink elérését egy tetszőleges összegű rendszeres adománnyal.


Megkérdeztük, elmondtátok

Mivel az aHang működése leginkább az online térben zajlik, ezért nem olyan könnyű megismernünk a tagságunkat, titeket, téged. Időről időre szoktunk készíteni kérdőíveket, amiben az aktuális terveinkkel kapcsolatban kérjük ki a tagságunk véleményét. Ez az idei év második félévében sem volt másképp, az októberi kérdőívünket több mint 10 ezer lelkes tagunk töltötte ki! Ennek a feldolgozása a most következő időszakra vonatkozóan hihetetlenül sokat segített nekünk.

Voltak kevésbé meglepő eredmények, például, hogy a kitöltők sokkal inkább az internetes hírportálokat preferálják a hagyományos médiával (tv, újság, rádió) szemben. Amikor azt kérdeztük, hogy mi volt a legfelháborítóbb hír az elmúlt időszakból, akkor várható volt, hogy a legtöbb szavazatot a pedagógusok helyzete fogja kapni, hiszen érezzük mi is, hogy ez most valami más, valami igazán megmozdult, politikai oldaltól függetlenül.

Ami talán kicsit meglepőbb, hogy a második legtöbbet kapott ügy az volt, hogy a kormány nem teljesíti az EU jogállamisági feltételeit.

Még egy érdekes dolgot emelnénk ki. A legtöbben úgy gondolják, hogy a mutyi, az állami pénzek lenyúlása, illetve egy szűk kiváltságos elit gyarapodása, tehát a “tisztességes ország” lesz a legfontosabb kérdés a következő 1-2 évben. Viszont azt kevésbé érzik a válaszadók, hogy ez egy olyan téma, amiben sikereket lehetne elérni. Amikor arról kérdeztünk, hogy melyik ügyben lehet pozitív változás ugyanebben az időszakban, akkor az oktatás kapta a legtöbb szavazatot: a munkaerőhiány az oktatásban, a dolgozók leterheltsége, az elavult tananyag és módszerek, túlterhelt diákok és pedagógusok, alacsony bérek és a szegregált oktatás.

Oktatás

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) január 31-i kétórás figyelmeztető és az azt követő számtalan sztrájknapja, valamint a polgári engedetlenségi akciók még nem érték el a kitűzött célokat.

Azonban a kitartó akcióknak köszönhetően a magyar oktatás állapota megkerülhetetlen ügy nem csak országosan, hanem már az Európai Unióban is. A szakszervezetek petícióját már több mint 70 ezren írták alá, és az Unió 640 milliárd forintos támogatást szán erre, a magyar oktatásban dolgozók béreinek rendezésére!

A kormány viszont továbbra sem szól érdemben az oktatásban dolgozókhoz. A sztrájktárgyalásokkal megbízott Maruzsa Zoltán egyáltalán nincs felhatalmazva arra, hogy bármilyen engedményt tegyen, vagy bármilyen kérdésben is egyezségre törekedjen. Sőt mi több: sok tucat polgári engedetlenséggel tiltakozó pedagógust fenyegetnek kirúgással, többen állásukat is vesztették.

Először szeptember utolsó napján bocsájtottak el öt pedagógust a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból válaszul arra, hogy polgári engedetlenséggel tüntettek az oktatás jelenlegi helyzete miatt. Az azonnali hatályú kirúgások miatt az iskolába járó tanulók szülei petíciót indítottak, amiben Pintér Sándor belügyminisztertől, Maruzsa Zoltán államtitkártól és Hajnal Gabriellától, a KLIK elnökétől azt követelték, hogy azonnal helyezzék vissza állásukba a kirúgott pedagógusokat.

A petíciót indító szülők kiemelték, hogy számukra a kirúgott pedagógusok elsősorban tanárok és emberek, az pedig csak becsületükre mondandó el, hogy elsősorban nem önmagukért és nem csak a saját a fizetésükért, hanem alapjogokért, hivatásukért, a gyermekekért és az oktatás jövőjéért emelték fel hangjukat.

A több mint tízezer aláírást október 3-án adtuk át: ekkor pedagógusokkal, diákokkal, szülőkkel és rengeteg támogatóval együtt a Kölcsey Ferenc Gimnáziumtól egészen a Belügyminisztériumig vonultunk közösen.

A Magyar Anyák aktivistacsoport sem maradt szótlan: ők oktatási miniszter híján Pintér Sándor belügyminiszternek és Hajnal Gabriellának, a KLIK elnökének címezve indítottak petíciót, amelyben tizenhárom pontban foglalták össze a szülői összefogás által megalkotott követeléseiket az oktatásról. A Magyar Anyák felhívták a szülőtársaik figyelmét, hogy az összeomló oktatás utolsó óráiban vagyunk, ezért nem várhatnak tovább, most kell cselekedniük, hiszen az ő kezükben van a változáshoz szükséges hatalom! A petíciójukat több civil szervezet mellett számos ismert színész, művész, költő és szakember is támogatta.

A csoport nem csak a SzabadaHang felületén gyűjtöttek aláírásokat: október 14-én az utcára vonultak velünk!

Budapesten, a Deák téren tartottunk rendhagyó aláírásgyűjtést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) közösen, ahol felszólalt több szülő és diák is, miközben a szimpatizánsok a Deák téren aszfaltkrétával hagytak üzenetet a pedagógusoknak és a kormánynak.

Október 20-án csütörtökön összehangolt akciót szerveztünk az ország több pontján a KLIK és a tankerületek épületei elé. Míg Budapesten a Klebelsberg Központhoz, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Dunakeszin a helyi tankerületekhez vonultak az aktivistáink, ahol először ismertettük, majd átadtuk a pedagógusok, szülők és diákok legfontosabb követeléseit.

Az akció részeként Pintér Sándor-maszkos alakok mondták el a követeléseinket - bízva abban, hogy ha a tanárokra nem is hallgatnak az oktatás vezetői, akkor a főnökükre talán igen. A fővárosi eseményen Bibó István A szabadságszerető ember politikai tízparancsolatát is elmondtuk. Megüzentük a KLIK vezetőinek, hogy nézzenek tükörbe, és döntsék el, hogy egy fenyegető hatalom mellé akarnak állni vagy a jövő oktatása mellé! Néhány helyszínen az aktivisták felragasztották követeléseiket és üzeneteiket is az intézményekre.

Végezetül itt is felhívtuk a figyelmet arra, hogy csak akkor tudunk erősek maradni és egységesen fellépni, ha minél többen állunk ki az oktatásért!

Emellett természetesen folytattuk a pedagógusokért kiállító diákok támogatását is! Idén március 15-én velük szerveztünk szolidaritási tüntetést a Kossuth térre, és azóta is minden eszközünkkel segítjük a kiállásukat: ha kell, közösen ötletelünk, vagy épp önkéntesekkel vagy anyagi forrásokkal segítjük az eseményeik lebonyolítását.

Ezek az általános iskolai felső tagozatos és középiskolás diákok a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóihoz hasonlóan újra leckét adnak az országnak összefogásból és bátor kiállásból. Megmutatják, hogy a szalagavatók és az (előrehozott) érettségi vizsgák közepette is fel lehet és kell szólalni, ha pedagógusokat mentenek fel vagy a pedagógustársadalmat gyalázzák meg!

Október 23-án az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szolidaritási tüntetésén az ország több pontjáról érkezett tagjainkkal együtt mintegy 80 ezren vonultunk a Kálvin tértől a Műegyetem rakpartig. Ezt követően a diákok és a támogató szülők október 27-én több mint 15 kilométeres élőláncot alkottak Budapest utcáin.

Azonban a változásért nem csak az osztálytermekben kell felszólalni és aktívan tenni, hanem országos szolidaritásra van szükség!

Ezért csatlakoztunk elsők között a már több mint 50 civil csoportot egyesítő Civil Összefogás a Pedagógusokért és a Diákokért kezdeményezéshez, ezért hirdettünk országos sztrájkot és szolidaritást a pedagógusok és a diákok mellett, és ezért segítünk felhangosítani a diákok, a szülők és a pedagógusok 9 pontját, amelyet a Civil Közoktatási Platform foglalt össze.

Levélküldő petíciót indítottunk azért, hogy a közmédia híradójában olvassák be a követeléslistát. Miután több mint 1500 levél érkezett a SzabadaHang oldalunkon keresztül Papp Dánielhez, az MTVA vezérigazgatójához, sikert értünk el! Még a kezdeményezés elindításának napján válaszoltak a rendszerünkön belül a petíciónkra. Igaz, a válasz sokkal inkább volt egy értelmetlen próbálkozás, semmint egy valódi reakció: “sdfsdfsdf”. Az esti híradóban pedig már szerepeltek a követelések is!

Az, hogy elértük, hogy beszámoljanak a követelésekről, siker. Ugyanis rést tudtunk ütni egy olyan rendszeren, amely mindenféle társadalmi kontroll nélkül, valódi közszolgáltatás helyett a jelenlegi hatalom szócsöveként működik. Ezzel pedig eljuttattuk az oktatás átalakításának legfontosabb pontjait az ország olyan részeire is, ahol a közmédia híradója az elsődleges tájékozódási forrás.

A diákokat képviselő Egységes Diákfront ezután szintén levélküldő akciót indított Papp Dánielnek. Azt kérték a közmédia vezérigazgatójától, hogy az M1-en, főműsoridőben, élő adásban, minimum 5 percen keresztül ismertethessék a közoktatás helyzetét, és bemutathassák az álláspontjukat. November 16-ig adtak időt a közmédiának, hogy meghívják őket, amit Papp Dániel és az M1 nem teljesített.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a közmédia az elmúlt időszak legnagyobb demonstrációit szervező szereplőket, a diákokat nem volt képes meghívni, hogy ismertethessék álláspontjukat az oktatásról!

A diákok válaszul “Engedjenek be a köztévébe” címmel rendeztek demonstrációt december 9-én, ahol is a Flórián térről vonultak át a MTVA Kunigunda útjai székházához. Az Egységes Diákfront hangsúlyozta, a köztévének kötelessége beszámolni az igazságról, és minden magyar állampolgár joga, hogy értesüljön az egész országot érintő jelenlegi helyzetről, mert az oktatás nemzeti ügy!

Az oktatásban érintettek legutóbb november 26-án, Budapesten tiltakoztak közösen. Mielőtt kezdetét vette volna a Kossuth téren a demonstráció, a szakszervezetek képviselői - több száz diákkal, pedagógussal, civillel és szimpatizánsaikkal együtt - a Belügyminisztérium elé vonultak, ahol átadták a SzabadaHangon indított oktatási követeléseket a minisztérium képviselőjének - amelyeket már 112 ezren támogattak az oldalunkon!

Még felsorolni is hosszú, hogy hány szervezetnek, csoportnak segítettünk törekvéseik, akcióik megvalósításában, és mi magunk is szerveztünk nyomásgyakorló eseményeket. Hisszük, hogy azonnali változásokra és hosszú távú, széles körű egyetértésen alapuló tervekre van szükség a közoktatásban. Ezért a tanév kezdete óta több millió forinttal támogattuk a diákokat, a szülőket és az oktatásban dolgozókat.

Egyetértesz a céljainkkal? Segítesz, hogy még többet tehessünk ezért?


Kijavítottuk a nemzeti konzultációs plakátokat

Októberben indult az újabb nemzeti konzultáció. Túl sok szót nem érdemes rá fecsérelni, mivel az eddigi konzultációktól valójában semmiben sem tér el. Manipulatív, a válaszadó szájába adja a választ, és alapvetően nem a nemzetnek, hanem a nemzet egy részének, a kormány EU-s politikájával szimpatizálóknak szól kizárólag.

Elfogadhatatlan, hogy míg a pedagógusbérek emelésének kérdésére azt válaszolja a kormány, hogy jelenleg nincsen rá pénz, addig egy olyan témában, mint az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankciói - amiket a magyar miniszterelnök már mind korábban megszavazott -, minimum 10 milliárd forintot elköltve “konzultációt” indít. Ezért arra kértük a tagságunkat, hogy fogadjanak örökbe egy-egy konzultációs plakátot, és adjunk közösen új értelmet a pénzszórásnak! Erre a felhívásra több százan jelentkeztek, és lelkesen javítottunk ki annyi plakátot, amennyit csak tudtunk.

Szolidaritás

Nem kérünk a szociális törvény alkotmányellenes módosításából!

A Wikipédia-szócikk szerint a jóléti állam az a rendszer, amelyben az állam az esélyegyenlőség, a méltányos vagyon- és jövedelemeloszlás, illetve az alapvető életszükségleteket önerőből biztosítani képtelen személyek segítésére vonatkozó szociális felelősségvállalás eszméi alapján védi és támogatja a polgárok gazdasági és társadalmi boldogulását.

Már egy ideje érezni lehetett a kormány törekvésein és kommunikációjában, hogy erről nekik egy kicsit más elképzelésük van, de novemberben ezt sikerült papírra is vetni a szociális törvény módosításában a következőképpen: “Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős.”

A módosítás célja, hogy az állam minden korábbinál kevesebb felelősséget vállaljon rászoruló állampolgáraiért, és kivonja magát a szociális szolgáltatások biztosításának kötelezettsége alól. Novemberben a módosítás megszavazása előtt velünk együtt 38 szociális szolgáltató, érdekképviseleti és civil szervezet közös sajtóközleményben írta meg, hogy a szociális törvény tervezett módosításai alkotmányellenesek, és szembemennek az európai joggal is.

A szavazás napjára egy flashmobbal készültünk, amelyen több tucat szociális szakember feküdt ki a parlament elé fekete zsákban, hogy ezzel is tiltakozzunk a törvény módosítása ellen.

Az akcióval egyidőben indult el a petíció és levélküldő kampány az aHang oldalán, ahol magánszemélyként is lehet csatlakozni a tiltakozó szervezetekhez, illetve levelet lehetett küldeni Novák Katalin köztársasági elnöknek, hogy ne írja alá a módosítást. Ezt csupán pár óra alatt több mint 5000-en írták alá, illetve egy hét alatt több mint 12 ezren. A tiltakozást folytatjuk!

Azonnali fizetésemelést a rendvédelmi dolgozóknak!

Szerinted mennyit kereshet egy tűzoltó vagy rendőr? Erre a kérdésre kerestük a válaszokat a Szigetkör elnevezésű videósorozatunk első részében a Youtube-on. Továbbra is tarthatatlan állapotok vannak a rendőröknél, a tűzoltóknál és a büntetés-végrehajtásban. A leszerelési tilalom lejárt 2022 elején, felmondási hullám indult. Több szakszervezet is jelezte, hogy probléma van a munkakörülményekkel, illetve már most is folyamatos a létszámhiány, ebből kifolyólag nagyon sok a túlóra, ami rettenetesen alulfizetett. Ezeknek a megoldását kérte levélben a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) is még júniusban, majd indítottunk egy petíciót az aHang oldalán, amiben azonnali fizetésemelését kértük a rendvédelmi dolgozóknak.

Félig-meddig sikeres is a történet. A dolgozók komoly forrásokat kaptak ebben az évben, hiszen év elején volt egy 10%-os béremelés, aztán jött a 6 havi bérnek megfelelő egyszeri juttatás - az úgynevezett fegyverpénz -, szeptember 1-jén pedig egy 117 ezer forintos bruttó keresetkiegészítést kaptak a fizetés mellé.

Mindennek ellenére egy hivatásos rendőr még mindig kevesebbet keres, mint egy jobban fizető áruházláncnál egy pénztáros. Emellett óriási probléma az is, hogy több csoport is kimaradt az összes juttatásból. A rendőrségen többféle állománykategória van, és jelentős részük egyáltalán nem kapott semmiféle béremelést az elmúlt évben.

“Fontosnak tartjuk, hogy ez a béremelési tendencia folytatódjon. A munkáltató rá volt kényszerülve az emelésre, mert nagy leszerelési hullám van. Bár az év eleji 10%-os és a mostani 117 000 Ft beépül a bérbe, a fegyverpénz egyszeri kifizetés volt. A munkáltató 2024-re ígért a hivatásosok esetében emelést, a jelenlegi infláció mellett azonban elkerülhetetlen lesz a 2023-as béremelés” - jelentette ki a Független Rendőrszakszervezet.

Megakadályoztuk a munkásszálló bezárását!

2022 szeptemberében szembesült több száz hátrányos helyzetű felnőtt és gyermek azzal a ténnyel, hogy október 15-től nem lesz lakhatása. A Tiborcz Istvánnal is üzletelő Jellinek Dániel tulajdonában lévő Indotek Group üzemeltet egy munkásszállót a Csepel Művek területén. Az energiaárak drasztikus növekedésére hivatkozva azt tervezték, hogy bezárják a szállót.

Indítottunk egy levélküldő kampányt, amivel közel 3000 levelet küldtünk Jellinek Dánielnek. A levélírók emlékeztették Jellineket cége társadalmi felelősségvállalási missziója és a csepeli kilakoltási projektje között feszülő ellentmondásra is.

A levélküldő kampány egy pénteki napon indult - az azt követő szerdán Jellinek a döntését visszavonta, és továbbra is üzemeltetni fogja a munkásszállót, sőt még korszerűsítést is végez. Ez egy hatalmas eredmény, ráadásul kevesebb, mint egy hét alatt, közösen vittük véghez ezt a győzelmet!

Az aHangnál kiemelten fontosnak tartjuk, hogy továbbra is rávilágítsunk a társadalmi igazságtalanságokra és aktívan cselekedjünk, amikor az aránytalan hatalmi viszonyok miatt a kevésbé szerencsés helyzetben lévők húzzák a rövidebbet. A tartós változáshoz minden szereplőnek kellő mértékben kell kivenni részét a társadalmi felelősségvállalásból, legyen az Jellinek Dániel vagy akár a mindenkori kormány.

Az abortusz korlátozása nők elleni erőszak!

Ezernyi oka lehet egy abortusznak, és az is változatos, hogy ez hogyan érinti a nőt. Mindehhez viszont Pintér Sándornak nincs semmi köze. A kormány évek óta módszeresen megkérdőjelezi azt, hogy a nők egyáltalán tudnak-e döntést hozni a saját életüket és testüket érintő kérdésekben; elejtett megjegyzésekben, most pedig rendeletben alázzák meg a nőket.

Pintér Sándor rendelete szerint szeptember 15-től az abortuszt igénybevevő nőnek igazolnia kell, hogy bemutatták neki a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt, azaz feltételezhetően a szívhangot. Ez ellen tiltakozunk a Patent Egyesülettel és más nőjogi szervezetekkel közösen, a petíciót már több mint 15 ezren írták alá. Szeptember 28-án, a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapján a Kossuth téren tüntettünk, majd a Belügyminisztérium előtt építettünk emlékművet a döntéshozóknak.

A tiltakozás hatására a hatalom meghátrált: Orbán Viktor kijelentette, hogy mereven ellenzi az abortusztörvény bármiféle szigorítását.

Csakhogy ez nekünk nem elég - továbbra is küzdünk a miniszteri rendelet visszavonásáért.

November végén a Magyar Orvosi Kamara által szervezett vita előtt akcióztunk a Patent Egyesület aktivistáival. Köztéri installációval vártuk az abortuszkonzultációra érkezőket: a nők jogairól, az abortuszhoz való biztonságos hozzáférés fontosságáról szóló transzparenseket állítottunk ki, valamint kötőtűket és vállfákat, az abortusz elvégzésének életveszélyes eszközeit.

Emlékművet a vendégbabáknak!

Vetélésről akkor beszélünk, ha a terhesség a várandósság 24. hete vagy az 500 grammos magzati súly elérése előtt megszakad. Ez minden negyedik nőt érint. A társadalmunkban a gyászfeldolgozásban nagy szerepe van a temetésnek, de vetélés esetén a szülőknek nincs lehetőségük a hagyományos temetésre, amely sok esetben nehezíti a gyászfeldolgozás folyamatát is.

Vasali Katalinnak és párjának a kislánya 2021 novemberében született volna meg, de a 18. terhességi hétben elveszítettek. Egy évvel később Kata azért indított petíciót, hogy legyen egy olyan hely a Farkasréti temetőben, ahol ő és sorstársai megemlékezhetnek a vendégbabáikról. Az emlékhely vagy emlékmű kialakításáért már több mint 2000 aláírást gyűjtöttünk, és biztató választ kaptunk a Farkasréti temetőt fenntartó Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.-től is.

Megakadályoztunk egy kilakoltatást!

Déri Tibor újpesti polgármester szeptember végén megszavazta azt a fővárosi közgyűlési határozatot, amely az önkormányzati bérlakásokból történő kilakoltatások azonnali leállítását kezdeményezte. Néhány héttel később azonban mégis kilakoltatott volna egy rászoruló, kiemelkedően sérülékeny újpesti polgárt, aki ráadásul egy összegben rendezni tudta volna az adósságát.

A Város Mindenkié segítségével az aHang tagságának sikerült ezt megakadályoznia! Az újpesti lakos védelmében levélküldő kampányt indítottuk, ennek eredményeként az AVM ügyfele továbbra is egy számára megfizethető önkormányzati bérlakásban lakik majd.

Ne szigorítsák a katás kisadózást!

Az államapparátus rekordgyorsasággal működik - de pont akkor, amikor időt kellene hagyniuk a társadalmi konzultációra, a megfontolásra, az embereknek felkészülésre.

Tudható volt, hogy módosítani készül a kata szabályait a kormány, ezért indult petíció a kata védelmében még májusban az oldalunkon. Minden hír arról szólt, hogy ha lesz is változás, csak január 1-től, hogy elég idő legyen az átállásra. Ezzel szemben júniusban megjelent a javaslat, amely szerint már szeptember 1-től csak lakossági ügyfeleknek számlázhatnak a katások, és csak főállásban lehet majd katázni.

A törvényjavaslat megjelenése után a legmagasabbb fokozatba kapcsoltunk: kigyűjtöttük az országgyűlési képviselők email címeit; levelet fogalmaztunk nekik, hogy miért ne szavazzák meg a törvény; írtunk az aHang tagságának, hogy ők is küldjenek levelet a képviselőknek, és mondják el Orbán Viktor Facebook-oldalán, hogy miért lehetetleníti el a megélhetésüket a módosítás.

A miniszterelnök több száz kommentet kapott jogosan dühös katásoktól, a petíció aláírói pedig több mint másfél millió levelet küldtek a képviselőknek mindössze egy nap alatt! Mi ott voltunk a tüntetéseken, hídfoglalásokon, tudósítottunk róluk a Facebook-oldalunkon, hogy még több embert biztassunk a csatlakozásra. De alig több mint 24 óra alatt átnyomták a törvényt.

Aztán Novák Katalinnak írtunk levelet minden katás nevében, hogy ne írja alá a törvényt - ezt több mint ezren küldték el neki, de ez és a több százezer érintett sem hatotta meg a köztársasági elnököt.

Földünk

Közel 200 ezren tiltakoztunk a tűzijáték ellen

Harmadik éve tiltakozunk töretlenül az ellen, hogy a kormány milliárdokat költsön mindannyiunk pénzéből az augusztus 20-i tűzijátékra. Idén július elején indult a SzabadaHangon az a petíció, amelyben arra kértük a kormányt, hogy a rossz gazdasági helyzetre való tekintettel ne rendezze meg Európa legnagyobb tűzijátékát.

A kampány során több akciót is szerveztünk, hogy jobb belátásra bírjuk a döntéshozókat, és felhívjuk az emberek figyelmét a tiltakozásra. Kimentünk a Margitszigetre, hogy az utca emberét kérdezzük a tűzijátékról, meglátogattuk a fogadóóráján Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztost, hogy átadjuk neki a petíciót, valamint megkérdeztük, hogy mit gondol a tűzijáték megtartásáról és ezzel kapcsolatban az állatok védelméről. Ezt követően az augusztus 20-i rendezvényekért felelős Magyar Turisztikai Ügynökség elé vonultunk, hogy a petíciónk mellett egy több pontból álló kérdéssort is átadjunk nekik, amelyben arra voltunk kíváncsiak, milyen szerződések mentén vásárolták a rakétákat.

Augusztus 20. előtt két héttel újabb akcióba kezdtünk: a támogatóinknak köszönhetően több ezer matricát, plakátot és kitűzőt tudtunk készíttetni, amelyekkel több mint 150 aktivista ellepte a budapesti eseménysorozat és a tűzijáték helyszíneit. Augusztus 20-a délután az időjárási előrejelzések miatt a szervezők lefújták a tűzijátékot - majd miután mégsem lett vihar, az azt követő hétfőn kirúgták a Magyar Meteorológiai Szolgálat vezetőit.

A tűzijáték új időpontja augusztus 27. lett, ez pedig azt jelentette, hogy a fellövések helyszíneinek őrzése, biztonságban tartása újabb súlyos összegekkel terhelte a rendezvényt.

Végül a tűzijáték napján a rakpartra mentünk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy a tűzijáték nem más, mint pénzégetés. Közösségi finanszírozásból vettünk két vetítőgépet, hogy a tűzijáték előtt és után fényjátékkal üzenjünk a döntéshozóknak. A Szabadság-hídnál és a Kossuth téren a Miniszterelnökség épületénél több ezren nézték a tűzijátékot, így ők mind találkoztak a mi üzenetünkkel is.

Bár a tűzijátékot megtartották a fővárosban, számos más településen a városvezetők meghallották az emberek hangját, és végül nem tartották meg a költséges szórakozást. A tűzijáték-ellenes petíció lett a valaha volt legnagyobb petíció, amit a SzabadaHang felületén indítottak, összesen 195.541 ember írta alá.

Csökkentett árú gázt és villanyt az állatvédőknek!

Az energiaválság és rezsiárak emelkedése mindenkit érintenek, nincs ez máshogy az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel sem - menhelyek, alapítványok, telephelyek stb. A válság hatására egyre kevesebb anyagi támogatás, élelmiszer, gyógyszer, táp vagy éppen játék érkezik a menhelyekre. Miután pedig az így is túlzsúfolt menhelyeknek további állatokat kell befogadniuk és ellátniuk, egyre csak növekednek a költségeik. Ha pedig ez sem elég, az állatvédelemmel foglalkozó szervezeteknek a telephelyeiken piaci áron kell megvásárolniuk a villanyt és a gázt - ez pedig nagyon könnyedén és nagyon hamar a menhelyek bezárásához és tönkremeneteléhez vezet.

Ezért petíciót indítottunk, amelyben azt kérjük a kormánytól, hogy ha valóban fontos számára az állatvédelem és az állattartás, akkor biztosítsa ezeknek a szervezeteknek is rezsicsökkentett áron a gázt és a villanyt. Ha az állatvédelemmel foglalkozó szervezetek nem kapnak időben megfelelő támogatást, akkor nagyon sokuknak ez lesz az utolsó telük, ami pedig azt is jelenti, hogy megannyi állat kerülhet utcára. Több állatvédő civil szervezet, menhely is csatlakozott az ügyünkhöz, amelyet már közel 7.000 támogató írt alá.

Ne vágj ki minden fát!

Bombaként robbant a hír augusztus elején: a kormány hihetetlen mértékben megkönnyíti a fakivágást, például védett területeken is lehetővé teszi a tarvágást; idegenhonos fajokból álló erdő helyére nem kell őshonosat telepíteni; az év bármelyik részében, akár a madarak költési idején is lehet fát kitermelni.

Több tucat, több száz hazai szervezettel közösen mi is felemeltük a hangunkat, mert meggyőződésünk, hogy az erdeink minden védelmet megérdemelnek. Arról nem is beszélve, hogy a most kivágott fákból minimum másfél év múlva lesz tüzelő, tehát így nem lehet (és nem is szabad) megoldani az "energia-vészhelyzetet." Tiltakozásképp Magyarország zöld civil szervezeteivel közösen tüntetést szerveztünk. Ez előtt egy nappal jelent meg egy miniszteri utasítás arról, hogy természetvédelmi területen mégsem szabad tarvágást végezni az erdőkben.

Ne épüljön Debrecenben kínai akkumulátorgyár

Magyarország lassan akkumulátor-nagyhatalommá válik. A legújabb állomás ezúttal Debrecen, ahol az ország történetének legnagyobb, súlyosan környezetszennyező és hatalmas energiaigényű beruházását készítik elő, a lakosság megkérdezése nélkül. A Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport levélküldő akciót indított, amelyben azt kérik a város polgármesterétől, hogy akadályozza meg az akkumulátorgyár épülését Debrecenben.

Több mint 5000 ember küldött már levelet a polgármesternek, de a helyi civilek nem állnak meg, hamarosan a város utcáin folytatják majd a kampányt, hogy mindenkihez eljuttassák az üzenetüket: Debrecennek levegőre és vízre van szüksége, nem akkumulátorgyárra!

Száznál is több állat menekült meg!

Sok-sok évnyi lelkiismeretes és önzetlen munka akár egyik pillanatról a másikra semmivé válhat. Ez történt a Dharma Ló Menedék Alapítvánnyal is, akik több éve foglalkoznak mentett lovak gondozásával és ellátásával, valamint gyerekeknek és fiatal felnőtteknek nyújtanak terápiás foglalkozásokat állatokkal. November végén mégis minden egy csapásra megváltozott, amikor úgy írt ki árverést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az állatmenhely logisztikai központjára, hogy arról nem értesítette az Alapítványt. Időközben pedig az is kiderült, hogy a területre a Siófoki Plázs ügyvezetőjének fájt a foga, aki tovább szerette volna növelni az érdekeltségeit.

A Dharma Ló Menedék Alapítvány petíciót indított, hogy megvédjék a központjukat és az állataikat.

A hazai lovas közösség pedig megmutatta, milyen összefogásra képes, pár nap alatt több ezer aláírást gyűjtöttek össze, hogy közösen védjék meg a mentett lovak otthonát.

Az árverés november végén zárult le, és a lómenhely egyik támogatója nyerte el 89,3 millió forintos kikiáltási áron a Balatonhoz közeli ingatlant. Két másik versenyző volt rajta kívül, akik - az ügy nyilvánosságának is köszönhetően - elálltak az üzlettől.

Egy csatát tehát megnyert a Dharma Ló Menedék Alapítvány, azonban még így sem lélegezhetnek fel, ugyanis a földjeikre és legelőikre továbbrai is fáj az üzletemberek foga. Az árverésnél sikerült visszalépésre kényszeríteni a többi vevőt, úgyhogy folytatjuk a kampányt, és még több támogató aláírást gyűjtünk, hogy megmenekülhessen az Alapítvány.

Helyi ügyek

Újranyitnak a győri uszodák

Szeptember közepén a győri polgármesteri hivatal karbantartásra hivatkozva bezárta a győri uszodákat. Bár a versenysport részére továbbra is rendelkezésre áll az Aqua Sport létesítmény külső (sátras) medencéje, de az Úszó Nemzet Program, a babaúszás, a rekreációs célú gyógyúszás és a közösségi úszás nem volt megoldott a városban. Ezért indított petíciót a győri uszodák újranyitásáért Kammerer Péter, és a törekvése sikerrel járt!

Több mint 2500 aláírást kézbesített a hivatalnak, a csoda pedig megtörtént: állami támogatás nélkül a közgyűlésen döntöttek az uszodák újranyitása mellett. Az indító pedig ezt üzente az aHang tagságának: “Hiszem, hogy a sikerben a petíciónknak is nagy szerepe volt. Nélkületek nem sikerült volna! Köszönjük.”

Szociális szépségszalont Zuglóba!

Rózsa Magdolna álommunkája az volt, amikor a Tükörkép Műhely szociális szépségszalonban 2016 novemberétől kozmetikusként, fodrászként, manikűrösként és szociális munkásként dolgozott 4 éven át a zuglói rászoruló családokkal. Magdolna 2020-ban felmondott, a Műhely bezárt, de most azért küzd, hogy újra megnyithassa.

Magdolna petíciót indított, amit már több mint ezren támogattak, részt vett a zuglói szociálpolitikai kerekasztalon, és a zuglói alpolgármesterrel egyeztet, aki már a kabinet elé vitte a nyilatkozatát a Tükörkép Műhely tervezett szolgáltatásairól. Reméljük, hogy hamarosan a szépségszalon újranyitásáról számolhatunk be!

Fonyódliget, Árpád part

A fonyódligeti Árpád part szabadstrandján van már futópálya, négy játszótér, mosdó, öltöző, bicikliút és büfék is. A keskeny partszakaszra ugyanakkor még négy vendéglátóegység létesülne, ezzel kevesebb hely maradna akár csak egy törölközőt is leteríteni – arról az alkotmánybírósági határozatról nem is beszélve, mely szerint a Balaton partjától 30 méteren belül nem lehet építkezni.

A SzabadaHangon indult petíció célja, hogy ne zsúfolják túl a szabadstrandot, maradjon meg a zöldterület. A mindössze néhány ember érdekeit szolgáló beruházás ügyében a polgármester válaszát várjuk.

Többet rólunk

A SZABAD-díj közönségdíjasai lettünk!

Az előválasztás lebonyolításáért jelölték az aHangot 2022-ben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) SZABAD-díjára. A díjátadón pedig az a hatalmas megtiszteltetés ért minket, hogy átvehettük a 2022. évi SZABAD-díj közönségdíját! Ez a jelölés - és immár a díj is - mindannyiunké, azé a több mint tízezer aktivistáé, akik éjjel-nappal azon dolgoztak, hogy a lehető legsikeresebb legyen Magyarország első országos szintű előválasztása.

Köszönjük a rengeteg biztatást, támogatást! Ezúton is gratulálunk minden jelöltnek: az Oltass, hogy élhess! kampány és a Nagy Tavak Koalíció aktivistáinak, Pető Attilának, Simkó Edit pedagógusnak, az ukrajnai menekülteket segítők képviseletében Zámbó Andreának, valamint Glonczi Lászlónak, az idei TASZ SZABAD-díj másik győztesének, mind-mind hatalmas és nélkülözhetetlen munkát végeznek!

Bővült az aHang csapata!

Mezei Bogi budapesti, Szalóki Viktor pedig Veszprém megyei önkénteskoordinátorunk volt az előválasztás során. Megtisztelő és örömteli, hogy újra együtt dolgozhatunk! Viktor májusban, Bogi pedig ősszel csatlakozott hozzánk, a helyi aHangos csoportokkal folytatott munkát készítik elő és segítik.

Nálunk nincsenek pártok, nincsenek oligarchák - csak több mint 500 ezer ember, aki csatlakozott valamelyik kampányunkhoz. Adományoddal ahhoz járulsz hozzá, hogy megőrizzük a függetlenségünket, és hogy minden eddiginél több sikert érjünk el. Támogatod a munkánkat?