Célt értünk! Megakadályoztuk az erdő kivágását Szegeden!

A Szeged-Csanádi Egyházmegye egy katolikus, sporttagozatos általános és középiskolát építtetett volna Szegeden. Csakhogy az erre a célra választott terület az az erdő volt, amely az Egyházmegye saját tulajdonú sportközpontja, a Szent Gellért Fórum mellett található.

Korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánították a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásait, 2023 novemberétől kezdve pedig a kormány rendeletekkel akadályozta Szeged önkormányzatát abban, hogy megvédje az erdőt. Utóbb „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” engedélyezték a fakivágást.

Az ügyben a szegedi helyi csoportunk, a szegedi aPont lépett fel. Januárban petíciót indítotttak.

Február 1-jén nagy érdeklődés mellett fórumot tartottak szakértő meghívottakkal, akik hangsúlyozták, hogy most az erdő nagyságrendekkel több port és vizet köt meg, mint amennyit egy fiatal, a közelbe telepített erdő képes lenne megkötni; egy új erdő telepítése a közelben a vegyes talaj, a vízháztartás és a széljárás miatt kihívásokkal járna, és ez egyébként sem tudná visszaadni a véderdő mai heterogenitását; valamint hogy a tulajdonképpeni őserdők kiirtása megengedhetetlen.

A szegedi aPont aktivistái ezután tüntetést és az ügy döntéshozóit célzó akciókat szerveztek; utcai kitelepülések során rengeteg szegedivel beszélgettek; lakossági fórumot szerveztek; és a nyilvánossághoz fordultak. Több szegedi szervezettel egyetértésben további megmozdulásokra is készültek, de közben érkezett a jó hír: az egyházmegye meggondolta magát, és most már új helyre tervezi az iskola- és sportkomplexum építését!

Kép forrása: hodpress.hu

aHang

Bejegyzések általa: aHang
Fontos közügyekben fellépni és új utakat, eszközöket biztosítani a változás eléréséhez. Megszólítani mindenkit - online, az éterben vagy az utcán.
Scroll to top