1 millió aláírással az ingyenes és hozzáférhető abortuszért Európában

Számos európai országban óriási akadályokba ütköznek azok a nők, akik abortuszt szeretnének igénybe venni. Ezen változtatnunk kell!

Írd alá a petíciót az EU hivatalos felületén azért, hogy ingyen és biztonságosan férhessenek hozzá az abortuszhoz a nők!

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unióban nők tízmilliói nem férnek hozzá az abortuszhoz.

A My Choice, My VoiceAz én döntésem, az én hangom kampány számos európai szervezet együttműködése, amelyhez csatlakozott az aHang is.

A célunk az, hogy ingyen és biztonságosan jussanak hozzá az abortuszhoz azok a nők is, akiknek a tagországában erre nincs lehetőség: vagy azért, mert illegális (Málta) vagy csak nagyon ritka esetekben engedélyezett az abortusz; vagy azért, mert sok pénzt kell fizetni érte; vagy épp azért, mert nincs, aki elvégezze (pl. Olaszország). Nők élete és egészsége forog kockán emiatt.

A magyarországi küszöb átlépéséhez 15 ezer aláírást kell összegyűjtenünk – az aláíráshoz mindössze egy hivalatos iratra van szükséged (lakcímkártya, személyi igazolvány vagy útlevél).

Csatlakozz most az aláírókhoz, érj el valós változást, segíts nők millióinak, hogy ingyenesen és biztonságosan férjenek hozzá abortuszhoz! Írd alá a hivatalos petíciót, az európai polgári kezdeményezést a magyar nyelvű oldalon:

Mi a helyzet Magyarországon?

Számtalan oka lehet annak, ha egy nő a terhességmegszakítás mellett dönt. Az abortuszhoz sokféle érzés kapcsolódhat, sokaknak nehéz döntés, de számos nő meg is könnyebbül a nem kívánt terhesség megszakítása után. Ezekről az érzésekről nehéz lehet beszélni, mert az abortuszt rengeteg tévhit és stigma övezi Magyarországon – ezt pedig csak súlyosbítja az utóbbi években tapasztalható „lopakodó szigor”, vagyis az abortuszhoz való hozzáférés évek óta tartó korlátozása.

Várólisták, kötelező tanácsadások, „szívhang-rendelet”, a gyógyszeres abortusz betiltása – csak néhány az utóbbi évek kormányzati intézkedéseiből, amelyek még nehezebbé teszik, hogy a nők önálló, informált döntést hozhassanak.

A magyar kormány évek óta módszeresen megkérdőjelezi azt, hogy a nők egyáltalán tudnak-e döntést hozni a saját életüket és testüket érintő kérdésekben.

Például Pintér Sándor 2022 őszén arról hozott miniszteri rendeletet, hogy az abortuszt igénybevevő nőnek igazolnia kell, hogy bemutatták neki a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt, azaz a szívhangot. Ez a rendelet csak a nők megalázására jó.

Ez ellen tiltakoztunk több mint 15 ezren, 9 civil csoporttal, szervezettel karöltve. Nézd meg (újra) a videónkat 2022-ből!

Az európai polgári kezdeményezéshez való csatlakozással nem csupán az EU-ban hallatjuk a hangunkat, hanem üzenünk a kormánynak is. Csatlakozz a kezdeményezéshez, írd alá az európai szintű petíciót!