Mégis, mire jó egy petíció?

Aláírásgyűjtések tucatjait indítják naponta Magyarországon, a nagy részükről nem is tudunk. Kérelmek helyközi megállóhelyekért, tiltakozások állatok cirkuszi felléptetése ellen, egy termék magyarországi forgalmazásáért indított kérések, vagy éppen a nejlonzacskók betiltását követelő petíciók futnak jelenleg is különböző oldalakon. Vajon mit remélnek, akik megfogalmazták őket? Pár száz vagy ezer aláírás ráirányítja a figyelmet az adott problémára, netán tettekre sarkallja a döntéshozókat?

A jó hír az: igen, ez lehetséges. Az átgondoltan megfogalmazott, sokakat mozgósító, megfelelő helyre, személynek küldött petíciók igenis idézhetnek elő pozitív változást.

Erre példa a SzabadaHangon szeptemberben indított és egy hét alatt sikert elért, a Tabán zöld értékeinek megőrzéséről szóló aláírásgyűjtés végeredménye, illetve az eddigi legnagyobb aHangos kampányunk, amelyet az otthonápolók munkájának elismeréséért indítottuk a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesülettel közösen.

Az egyik egy lokális és környezetvédelmi, hirtelen indított (gyors reagálású) és pár nap alatt lezajló kampány volt, a másik országos, több tízezer családot érintő szociális ügy, amelynek több éves küzdelem az előzménye – mégis nagyon hasonló forgatókönyv szerint zajlottak a kampányok.

Született egy rövid, a lényeget világosan összefoglaló szöveg egy kéréssel, majd elindult ennek a terjesztése. Arányaiban sokan írták alá a petíciókat, az indítók pedig folyamatos kapcsolatot tartottak az aláírókkal és a sajtóval, amely újabb aláírásokat hozott. A döntéshozók számára pedig megkerülhetetlenné vált az aláírók által képviselt tömeg – lépniük kellett az adott ügyben.

Ez a Tabánvédőknél az ésszerűtlen felújítási munka leállítását és a helyiekkel való egyeztetés ígéretét jelentette, az otthonápolók esetében pedig a GYOD bevezetését, azaz a gyermeküket otthonápolók díjának soha nem látott mértékű emelését.

Kíváncsi vagy, hogyan zajlik egy sikeres petíciós kezdeményezés? Készen állsz megfogalmazni a saját ügyedet? Vannak még kérdéseid? Kattints a petíció indítása gombra és segítünk a további lépésekben!

Nem vagy biztos benne, hogy az ügyedben indíthatsz petíciót?

Kérdezz tőlünk Facebookon vagy e-mailben!

Esetleg kedved támadt aláírásoddal segíteni néhány jó ügyben? (Itt nézd meg a nálunk indított kampányokat és a saját kampányainkat!)

További sikeres kampányainkról itt olvashatsz:

Ahogy Magyarország Alaptörvénye is kiemeli: „mindenkinek joga van ahhoz, hogy egyedül vagy másokkal együtt, írásban kérelemmel, panasszal vagy javaslattal forduljon bármely közhatalmat gyakorló szervhez” (Magyarország Alaptörvénye, XXV. cikk) A petíciós jog vagy panaszjog állami szervekhez íródott beadványt jelent, melyben az emberek kérést vagy panaszt fogalmaznak meg a közhatalom felé. A petíció lehet egyéni vagy csoportos. Tekinthetjük a kifejezési szabadság egyik formájának is.