STOP AIRBNB

Petíció a turisztikai célú lakáskiadás budapesti korlátozásáról

fotó: Vörös Anna

Korlátozzák az érintett budapesti önkormányzatok a turisztikai célú lakáskiadást, azaz az Airbnb-t és a hasonló nemzetközi cégeket!

Mi a kampány célja?

A kampány elsődleges célja, hogy a turisztikai célú lakáskiadást, azaz az Airbnb-t és a hasonló nemzetközi cégeket korlátozzák az önkormányzatok.

A kampány célja, hogy rávegyük a helyi önkormányzati képviselőinket, hogy korábbi ígéreteiknek megfelelően a helyi lakosság érdekeit, és ne egy szűk (alkalmasint nem is ott élő) befektetői csoport hasznát részesítsék előnyben. Közvetlen célunk, hogy az érintett kerületekben (I., II., V., VI., VII., VIII., IX., XIII.) a rövid távú lakáskiadást egy évben 30 napra korlátozzák. Az önkormányzatok jogköre csak a lakáshotelezés időtartamának korlátozására terjed ki. A kampányban résztvevő szervezetek meglátása szerint az évi 30 napra kiterjedő szabályozás lenne a legmegfelelőbb, mert ez még lehetőséget biztosítana arra, hogy a lakástulajdonos egy esetleges hosszabb utazás alkalmával, vagy nyáron a nem fővárosi és a tanév idején albérletben élő egyetemisták hazautazása idejére átmenetileg magányszálláshelyként üzemeltesse ingatlanát, ugyanakkor hozzájárulna a fővárosi lakhatási válság enyhítéséhez. Nem a turizmus ellenében, hanem a lakások lakhatási célú hasznosításának érdekében kampányolunk.

Mi az Airbnb?

Az Airbnb egy online szálláskiadó platform, amelyen keresztül a lakástulajdonosok rövid távra, turisztikai céllal kiadhatják a lakásaikat. Több más ilyen is létezik, mint a booking.com vagy a Vrbo, de az Airbnb a legnagyobb, neve eggyé vált ezzel az üzleti szektorral. A StopAirbnb kampány tehát szigorúan véve nem kizárólag az Airbnb korlátozásáért küzd, hanem az ellen a lakáshasználati forma ellen, amelyben a lakás nem lakhatás, hanem kizárólag haszonszerzés céljából működik.

Miért sérti az Airbnb a lakástulajdonsok érdekeit?

Azokat a lakástulajdonosokat is sérülnek az érdekeik, akik hosszútávra adják ki a lakásaikat és azoknak a bérlőknek is, akik hosszútávra bérelnek.

A lakásbérlőket a növekedő albérletárak sújtják, melyek miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a minőségi lakhatást és folyamatosan kiszorulnak a város külső kerületeibe, emiatt többet kell utazniuk, életminőségük minden szempontból romlik. A hagyományos lakáskiadók gondolhatják, hogy haszonélvezői ennek a trendnek, hiszen növekvő áron adhatják ki albérletbe lakásukat, de valójában nagyobb távlatokban nézve kárvallottjai. Azzal, hogy lakásukat hosszú távon kiadott lakóhelynek őrzik meg, a rövid távú szálláskiadókhoz képest versenyhátrányba kerülnek, azokhoz képest kevesebb bevételt tudnak realizálni, vagy maguk is arra kényszerülnek, hogy rövid távú szálláskiadók legyenek, ha nem akarnak azokhoz képest alulmaradni a piaci versenyben és hosszú távon elveszíteni befektetéseiket.

Miért rossz ez a városi közösségnek?

Azokat a városlakókat, akik egyre nagyobb mértékben kénytelenek elviselni, hogy lakóhelyüket turisták szabályozatlan tömegei lepjék el. Ennek megszámlálhatalan kellemetlen hozadéka lehet a zajtól, a piszoktól kezdve a romló közbiztonságig. A turisztikai célra hasznosított lakóingatlanok szaporodása kiszorítja a helyi lakosságot, és velük együtt az őket kiszolgáló kereskedelmi létesítményeket, helyi vállalkozókat, közintézményeket, akik helyét átveszik a turisták kiszolgálására szakosodott vállalatok, melyek bevétele nagyrészt nem a helyi közösséget gazdagítja. A városrész elzárványosodik, turista „skanzenné” alakul, monofunkcióssá válik, és ez az egész város életére kihat. A külváros felé folyamatosan kiszoruló helyi lakosság a közlekedési infrastruktúrára is rövid távon feldolgozhatatlan terhet rak, túlterheli, gyorsítja annak amortizációját, melynek költségét a helyi kormányzat kell viselje. A város sem a tervezés, sem a fizikai kivitelezés terén nem fog tudni lépést tartani ezzel a folyamattal.

Látható, hogy látszólagos haszna ellenére (megélhetést ad az ezzel foglalkozóknak, valamint serkenti a turizmust és az arra specializált gazdasági szektort) komoly, beláthatatlan negatív hozadékai vannak, hosszú távú káros hatásai sokkal maradandóbbak és súlyosabbak lehetnek, mint rövid távú anyagi hasznai.

Milyen megoldásra van lehetőség?

Jelenleg az önkormányzatok rendelet formájában korlátozhatják a turisztikai célú lakáskiadást. Meghatározhatják, hogy egy évben hány napig üzemeltethető egy lakás turisztikai céllal. A harminc napos korlátozás arra ösztönözné a lakástulajdonosokat, hogy az ingatlanjaikat ne rövid, hanem hosszútávra adják ki.

A szektor szabályozása nem magyar sajátosság, Amszterdamban, Londonban, Berlinben, Párizsban és számos más nagyvárosban is érvényben vannak hasonló jellegű szabályozások.

A kampány célja, hogy rávegyük a helyi önkormányzati képviselőinket, hogy korábbi ígéreteiknek megfelelően a helyi lakosság érdekeit, és ne egy szűk (alkalmasint nem is ott élő) befektetői csoport hasznát részesítsék előnyben. Közvetlen célunk, hogy az érintett kerületekben (I., II., V., VI., VII., VIII., IX., XIII.) a rövid távú lakáskiadást egy évben 30 napra korlátozzák.

De ez nem a magántulajdon korlátozását jelentené?

A kampányunkban senkit sem szeretnénk korlátozni a magántulajdona használatában: üzleti haszonszerzés szabályozására teszünk javaslatot. A piac szabályozása alapvető feladat a társadalmi együttélés terén. Látni kell, hogy a lakás használati értéke a lakhatás. A lakás nem egy olyan egyszerű árucikk, mint egy cipő: a legtöbb embernek egyetlen egy, lakhatási célt szolgáló ingatlanja van, akinek egy sincsen, az a legtöbbször bérel, mert laknia mindenkinek kell valahol.

A társadalomnak csupán egy szűkebb rétege rendelkezik a saját, lakhatási célt szolgáló ingatlanján túl vagyontárgyként további lakással. A kiadás módja ennek a vagyontárgynak az értékét nem csökkenti. A rövidtávú lakáskiadás azonban a lakás lakásként való használati értékét megsemmisíti, anélkül, hogy a bérbeadók a jelenlegi szabályozások értelmében az így keletkező üzleti hasznukból úgy adóznának, mint akik a nem-lakáscélú helyiségükben üzemeltetnek turisztikai célú vállalkozást. Az Airbnb általányadózása a közvagyont, a lakások nem lakáscélú hasznosítása az emberek lakhatási lehetőségeit a közérdek ellenében indokolatlanul korlátozza.

Kiket érintene pozitívan a korlátozás?

Mindazon budapestieket, akik eddig nem tudták megfizetni a megfelelő lakhatást. Azokat, akik nem tudnak aludni a folyamatos zajtól, mert a fejük felett hajnali háromkor még dúl a legénybúcsú. Azokat, akik egy olyan városban szeretnének élni, amelyet elsősorban a saját polgárainak szükségletei formálnak.

A maratoni stop airbnb aláírásgyűjtő kampányunk október 15-21. között tart. Ez alatt az időszak alatt, ha I., II., V., VI., VII., VIII., IX., XIII. kerületi lakcímmel rendelkező lakos vagy, aláírásoddal támogathatod, hogy saját kerületedben is szabályozzák a turisztikai célú lakáskiadást.

Hol tudom aláírni a petíciót?

Az egyetértő aláírásod megadhatod személyesen vagy online applikáción keresztül ügyfélkapus azonosítást követően.

Október 15-21 között (szombat kivételével) minden délután megtalálsz minket a következő csomópontokon:

  • Deák Ferenc tér
  • Nyugati tér (óránál)
  • Blaha Lujza tér (szökőkútnál)

minden délután 14 és 20 óra között

Október 17-én szombaton délelőtt pedig a következő piacokon:

  • Hold utcai piac
  • Klauzál téri piac
  • Hunyadi téri piac

délelőtt 9 és 13 óra között

Online is aláírhatod android telefonodon egy apk letöltésével

A letöltéshez görgess az oldal aljára

Technikai tudnivalók az aláíráshoz

Hogyan történik az aláírás a sátronál?

Az aláírásra jogosultság ellenőrzéséhez illetve a többszörös aláírás elkerüléséhez önkénteseink elkérik a személyi igazolványt és a lakcímkártyát. A lakcímkártya számot a többszörös aláírás elkerülése céljából bevisszük az ELEVE alkalmazásba, azonban az adatbázisban kódolva (hash) tároljuk, tehát nem kerül be a rendszerbe maga a lakcímkártya szám, az aláírás anonimitása ily módon biztosított. Bővebben erről az adatkezelési tájékoztatóban olvashatsz.

Az aláírásodat ezután egy “Támogatom” gomb megnyomásával teheted meg az alkalmazás képernyőjén.

Mi szükséges az aláíráshoz?

Az aláíráshoz fényképes igazolvány és lakcímkártya szükséges.

Betöltött 18. életév.

Állandó lakcímmel kell rendelkezned a I., II., V., VI., VII., VIII., XIII. kerületek valamelyikében. (Az aláírást természetesen bármelyik sátorban meg lehet tenni, tehát NEM csak a lakhely szerinti sátorban.)

Az aláírás lépései applikáció segítségével

Belépés: Az alkalmazásban a "bejelentkezés" menüpontban megnyílik egy ügyfélkapus webes bejelentkezési képernyő. Itt meg kell adnod az ügyfélkapus bejelentkezési adataidat. Az applikáció ezt követően letölti az ügyfélkapuról néhány személyes adatodata (iránítószám, lakcímkártyaszám, születési dátum) ellenőrzés céljából. Amennyiben az ügyfélkapun megadott lakcímed szerint (I., II., V., VI., VII., VIII., IX., XIII.) kerületi lakos vagy és betöltötted 18. életévedet jogosulttá válasz a kezdeményezés aláírására.

Aláírás: A kezdeményezést a Szavazások képernyőre navigálva tudod aláírni a Stop Airbnb! kártyát választva.

Mi történik a személyes adataimmal?

Az alkalmazás fejlesztésekor fő célunk volt, hogy hitelesen azonosítva mégis teljesen anoním módon lehessen egy-egy kezdeményezéshez csatlakozni. Az alkalmazás úgy lett kialakítva, hogy egyetlen személyes adatot sem szükséges eltárolnunk rólad.

Az ügyfélkapus bejelentkezés során a felhasználónév és jelszó adataidat az alkalmazás egy pillanatra sem jegyzi meg, azokat közvetlenül az ügyfélkapu weboldalán adod meg. A belépés után az alkalmazás "el tudja olvasni" az ügyfélkapun megjelenő oldalakat, így az ott található személyes adatlapodról beolvassa a szükséges adatokat. Az ügyfélkapuról a rendszer csupán a petíció aláírására való jogosultság megállapításához szükséges adatokat tárolja (születési dátum és irányítószám), de ezeket is csak az eredményhirdetés napjáig. Az egyéb beolvasott adataidból (név, születési dátum, anyja neve) a rendszer azonnal képez egy kódsort (hash) és azt tárolja el, hogy megelőzze a többszörös aláírást. Ez a letárolt kódsor azonban "nem visszafejthető", vagyis nem lehet belőle kiolvasni később a személyes adatot. Ezzel a módszerrel tehát a rendszer képes hitelesen azonosítani illetve megakadályozni a többszörös aláírást, az adatbázisba mégsem kerül személyes adat lementésre.

Ha sátornál írsz alá, akkor az önkéntes viszi be a lakcímkártyaszámodat, és ilyenkor ebből generálódik a kódsor. A kódsorból nem lehet személyes adatokat visszafejteni, de egyértelműen és hitelesen azonosít téged így megakadályozza a dupla aláírást. A lakcímkártyaszámot a rendszer ebben az esetben sem tárolja.

Az alkalmazás részletes adatvédelmi tájékoztatóját itt is meg tudod nézni.

Alkalmazás letöltése

A kezdeményezést akár otthonról is aláírhatod. Ehhez le kell töltened az ELEVE applikációt. Az alkalmazás jelenleg teszt fázisban van, ezért egyelőre csak androidon fut és apk formában tudod letölteni. Fotózd le a kódot vagy nyomj az ikonra a telefonodról.