Ez az aPont.

A mai magyarországi politikai és társadalmi környezetben úgy látjuk, hogy új, rugalmas és független csoportok kialakítására van szükség. Ebben látjuk a felelősségünket és a lehetőségeinket is.  Ezért aktivistákból álló közösséget, közösségeket hozunk létre, akik önállóan kampányolnak helyi ügyekben, valamint összehangoltan dolgoznak az egész országot érintő legfontosabb ügyekben.

Olyan aktivistákból álló csoportokat és hálózatot hozunk létre, amik településükön önállóan, országosan pedig összehangoltan dolgoznak a helyi közösségeket és az egész országot érintő aktuális, legfontosabb ügyekben.

aPont - hálózat

Településükön önállóan, országosan összehangoltan cselekvő csoportok hálózata. Tagjai a helyi közösségeket és az egész országot érintő aktuális, legfontosabb ügyekben cselekednek.

aPont

Önkéntesekből álló, területi és érték alapon szerveződő csoport - azaz aPont.

Céljai:

• a részvételiség növelése, megerősítése,
• a társadalmi igazságosság térnyerése,
• a környezeti fenntarthatóság képviselete,
• a gazdasági függőségek és kizsákmányolás mérséklése,
• a kedvezőtlenebb helyzetben lévő társadalmi csoportok irányába történő újraelosztás növelése, befolyásolása,
• nemek közti egyenlőség előmozdítása,
• a kisebbségi jogok védelme, érvényesítése.

Tagság

Az aPontok tagjai az aHang által felkészített önkéntesek, akik munkájukkal az országos kampányainkat segítik és helyi kampányokat indítanak.

A térképen színessel jelölt megyékben már megalakult a helyi aPont. Kattints a megyére, hogy felvedd a kapcsolatot területi koordinátorunkkal!

```` ```` ```` ```` ```` ````

Szeretnénk az ország összes megyéjében aPontokat létrehozni. Ehhez szükségünk van Rád is.

Jelentkezz, Töltsd ki kérdőívünket!

Országos​ témáink

Legfőbb kampánytémáinkat számos szempont és felmérés alapján határozzuk meg; célzott kérdőívezést végzünk a  tagságunk körében, szakértői beszélgetéseket folytatunk, reprezentatív kutatásokat elemzünk, az ország számos pontján élő aktivistáinkkal beszélgetünk, közösen gondolkozunk annak érdekében, hogy megtaláljuk azokat a területeket, amelyeken valódi és érdemi változásokat tudunk közösen elérni.

Az így meghatározott kampányok mindegyike széles támogatottságot élvez, nagyobb társadalmi csoportoknak hozhat pozitív változást és valós esély lehet e változások tényleges elérésére.

“Aki akar dolgozni, az talál munkát”. Igen ám, de Magyarországon kiemelkedően magasak az adóterhek, körülményes és drága a foglalkoztatás, rendkívül alacsony a fizetésünk vásárlóértéke, miközben a lakhatási költségek és általában az árak drasztikusan megemelkedtek az utóbbi időszakban.

A kormány az EU-t teszi felelőssé az energiaárak megnövekedéséért, miközben az Unió számtalan forrást biztosított már hazai energetikai beruházásokra, amelyek mégsem jutottak el széles körben a magyar állampolgárokhoz. Sokkal kevesebb energiára lenne szükség, ha azt hatékonyabban használnánk fel, és kiléphetnénk a pazarlás ördögi köréből, ami a magas fogyasztást, magas árakat, magas légszennyezettséget, magas környezet- és egészségkárosítást jelent. 

Spórolás címszóval nem megszüntetni kell az emberek számára elérhető egészségügyi szolgáltatásokat, hanem a megbetegedések számát kell csökkenteni megelőzéssel. A borzalmas egészségügyi állapotunknak nem pusztán az életmódunk az oka, hanem a megfelelő életmódhoz való támogatás és hozzáférés hiánya (tudatosítás, szűrés, célzott programok). 

El kell végre fogadnunk, hogy nincs egyenlőség életesélyek területén. Területi, infrastrukturális, származási, családi, egészségügyi és anyagi, illetve különleges élethelyzetekből adódó viszonyaink is meghatározzák, hogy milyen esélyünk van a megélhetésre vagy a túlélésre. Az ellátásoknak és juttatásoknak valóban a rászorulókat kell segítenie!

Kiemelt kampányunk

Meggyőződésünk, hogy szemléletváltásra és hosszú távú programokra van szükség a magyarországi lakossági energiafelhasználás terén! Költségvetési és Európai Uniós forrás rendelkezésre áll, csak kormányzati akaratra és bátorságra van szükség!

Mire van szükség?

 • Hosszú távú, legalább 7 éves pályázati program kidolgozása;
 • A pályázat legyen célhoz kötött: kizárólag energetikai korszerűsítéssel kapcsolatban legyen lehívható (pl. fal- és tetőszigetelés, nyílászárócsere, fűtőberendezés cseréje/korszerűsítése, napelemes rendszer telepítése stb.);
 • A célcsoport és jogosultak körének bővítése, hogy az egyszemélyes háztartásoknak, nyugdíjasoknak, pároknak és a gyermekes családoknak egyaránt elérhető legyen;
 • Lakások és családi házak támogatása egyaránt;
 • Vissza nem térítendő kiegészítő támogatás, kamattámogatott hitel és az önerő megteremtését segítő piaci hitelkonstrukció megteremtése annak érdekében, hogy az önrészt minél többen be tudják fizetni;
 • A program ösztönözze a minél nagyobb energiahatékonyság elérését, az épületfelújítási útlevélhez kötött szakaszos mélyfelújítást, ezzel is motiválva a lakosságot a támogatás észszerű és tisztességes felhasználására;
 • Az elérhető támogatási összegek éves felülvizsgálata a mindenkori inflációhoz igazodva, az aktuális építőipari árakat figyelembe véve történjen.
 • Egy jól szigetelt ház/lakás rezsije, fenntartása sokkal kevesebbe kerül.
 • Egy jól átgondolt korszerűsítéssel akár 60-70%-kal csökkenthetjük azt az energiamennyiséget, amire szüksége van például egy '90 előtt épült családi háznak.
 • A hivatalos statisztikák szerint a háztartások nagy részének, legalább 70%-ának nincs megtakarítása, és a bankok sem adnak könnyen hitelt, ezért eddig a jómódúbb lakástulajdonosok részesülhettek csak támogatásban, ezen javítani kell.
 • Egy ilyen program csökkenti az (energia)szegénység kockázatát, és megakadályozza, hogy gyermekek és családok a rossz lakhatási körülményeik miatt kerüljenek hátrányba az élet többi területén. 
 • Egy egészségesebb, szebb, kényelmesebb otthon az élet számos területére kihat, a befektetett pénzek sokszorosan megtérülnek össztársadalmi szinten.
 • Egy jól átgondolt és megtervezett felújítási programmal az ország energiafüggőségét és ezáltal energiaszámláját is csökkenteni lehet, így több pénz maradhat például az egészségügy és az oktatás fejlesztésére.
 • Egyre kiszámíthatatlanabb, egyre extrémebb időjárási körülményekkel kell szembenéznünk a következő években - épületeinket ellenállóbbá kell tennünk: egy ilyen méretű felújítási program nagyban hozzájárul a klímakárosító kibocsátások csökkentéséhez, másfelől pedig a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban is segít.
 • Egyes szakértők szerint egy hosszú távú, kiszámítható állami program a drasztikus építőipari áremelkedéseket is enyhítheti, ezáltal kiszámíthatóbbá teszi az egyéni tervezést. 

Írd alá a petíciót!

Érdemi, kézzelfogható lépéseket kérünk a magyar otthonok energetikai korszerűsítéséért, hosszú távú védelméért! Különítsenek el jelentős, legalább 1000 milliárd forintnyi forrást arra, hogy a lakosság lehető legnagyobb részének elérhetővé váljon állami segítség otthonaik fejlesztésére, valamint dolgozzanak ki egy hosszú távú és kiszámítható támogatási keretrendszert a magyar lakossági ingatlanállomány fejlesztésére

Bejegyzések