Katonák kísértek be minket a minisztériumba

Idén nyáron elfogadtak egy olyan jogszabályt, amely szerint 55 évnél idősebb tiszteket és altiszteket vezényelhetnek tankerületekhez, akár oktatói munkára is. Ezt nem hagyhattuk annyiban: a tiltakozó petíciónkat több mint 16 ezren írták alá eddig; augusztus 2-án, a tanévkezdés előtt egy hónappal pedig a Honvédelmi Minisztériumhoz mentünk, és vittünk egy kis ajándékot is Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszternek is. 

Az ELTE Bölcsészettudományi Karától, az Astoriáról indultunk, ahonnan egy kézikocsit húztunk el a minisztériumig, amelyben olyan könyvek voltak, amelyeket minden pedagógusnak, oktatási dolgozónak ismernie kell. A séta alatt Tóth Enikő, szervezetünk kampányigazgatója és Soltész Luca Flóra, az aHang kampányosa különböző beszélgetőpartnerekkel – Törley Katalin (Tanítanék Mozgalom); Merucza Tibor Alex (ADOM Diákmozgalom); Miklós György (Szülői Hang) – tárták fel az oktatás problémáit. Mindezt pedig élőben közvetítettük. Nézd vissza a teljes beszélgetést az aHang Facebook-oldalán! 

A Honvédelmi Minisztériumhoz érve aktivistáink különböző transzparensekkel hívták fel a figyelmet arra, hogy a katonák iskolába vezénylése helyett mivel lehetne javítani az oktatás helyzetén. A Szülői Hanggal közösen több mint 20 ezer tiltakozó aláírást vittünk el, majd egy sajtótájékoztatón elmondtuk, elfogadhatatlannak tartjuk ezt a jogszabályt, amelynek ráadásul a részletei a mai napig – kevesebb mint egy hónappal az iskolakezdést megelőzően – nem ismertek. A sajtótájékoztató ide kattintva nézhető vissza.

Az akciónkról számos újság, hírportál és tévé is beszámolt – több mint egy tucat megjelenésünk volt az ATV-től kezdve a HVG-n és Indexen át a kisebb médiumokig, így azokhoz is sikerült eljuttatnunk a tiltakozásunkat a kormány ostoba döntése ellen, akik eddig még nem hallottak róla. 

Természetesen ez az akció sem jöhetett volna létre a közösségünk támogatása nélkül: hálásan köszönjük az adományozóinknak és az önkénteseinknek a segítséget! 

A munkának természetesen nincs vége. A petíciót átvette a Honvédelmi Minisztérium, kézbesítettük az oktatásért is felelős Belügyminisztériumnak, most rajtuk a sor, hogy megindokolják a megindokolhatatlant, és végre elmondják, mi a céljuk ezzel a jogszabállyal. Egy biztos, nem az oktatás rendbetétele, azt ugyanis nem katonákkal kell megoldani.

aHang

Bejegyzések általa: aHang
Fontos közügyekben fellépni és új utakat, eszközöket biztosítani a változás eléréséhez. Megszólítani mindenkit - online, az éterben vagy az utcán.
Scroll to top