Utcára hívtuk a miskolci polgármesterjelölteket

Június 6-án az aHang helyi szervezete, az aPont Miskolc, valamint a Borsod24 közösen megszervezte a helyhatósági választásokról szóló eseménysorozatának záró alkalmát.

Célunk nem volt kisebb vállalkozás, mint az, hogy kivigyük a jelölteket az utcára. Szerettük volna, ha az általunk meghívott, ám szélsőséges politikai nézetektől mentes polgármesterjelöltek, ideértve természetesen Tóth-Szántai Józsefet is, a Fidesz civil bőrbe bújtatott jelöltjét is mind részletesen bemutatják programjukat. Szerettük volna, ha ebben az eldurvult kampányidőszakban, a jelöltek programjukra fókuszálva, mélyebb betekintést nyújtanak a lakosság számára, a rájuk váró döntéshozatal előtt.

A számonkérhetőség egyik előfeltétele, hogy minőségi választási ígéretek hangozzanak el, ne plakátok és a szekértáborok egymás elleni folytatott gyűlöletkampánya alapján kelljen egy olyan döntést meghoznunk, amely kihatással lesz mindennapi életünkre, az elkövetkezendő öt évben.

Ezen törekvésünhöz azonban a helyi politikai elit sajnos nem nőtt fel teljes egészében. Tóth-Szánai József (Pont Mi, FIDESZ, KDMP) megkeresésünket ignorálta. Lehoczki Spider László (Nép Pártján) kampányfőnöke utcai atrocitásoktól tartva, SMS üzenetben a közelgő – végül azonban meg nem valósuló – Partizán által szervezett stúdióvitára hivatkozva mondta le a felkérést. Dr. Barkai László (DK – LMP – MSZP – Párbeszéd) hosszas időhúzás után, és az általa kért időpont módosítás ellenére, az utolsó pillanatban mondta le, mondván inkább vitázna a városi televízióban. Visszalépése indokaként, az aHang helyi koordinátorának; Sikoparija Lujzának küldött e mail üzenetét változtatások nélkül közöljük:

“Köszönjük az AHang által felkínált civil moderátor által vezetett beszélgetés lehetőséget.

Mivel a közelmúltban kezdeményeztük, hogy a miskolci polgármester jelöltek TV nyilvános vitát folytassanak, ez a lehetőség számunkra okafogyottá vált.”

A felkérést végül is az eseménysorozat május 16-án megtartott első epizódja alkalmával elfogadta Dohány András független jelölt. Dohány úr ismertette programját, és igyekezett választ adni a tisztázó kérdésekre is. A hangsúlyt műszaki területen szerzett végzettsége és vállalkozói tapasztalatai alapján, a gazdasági vonalra helyezte. Szerinte Miskolc esélye az elszalasztott nagyipari beruházások miatt, már csak a háttér iparban keresendő. Szerinte a fiatalok megtartásában az önkormányzat lakásvagyona játszhat döntő szerepet, egy a fiataloknak szóló lakásprogram keretei között. Nagyobb fókuszt szeretne helyezni a műszaki végzettségű fiatalok megtartására. A közbiztonságot pedig több kamera telepítésével szeretné javítani.

A tegnapi napon, június 6-án, Barkai hirtelen jött visszalépése okán a Borsod24 felkérését elfogadva, Dr Fekete Sándor politológus szakértővel elemeztük a kialakult választási helyzetet. A szakértő kitért a pusztán szlogen alapú kampányok szerepére, hatásaira. Az értékalapú közös összefogáson nyugvó város politikában rejlő lehetőségekre. Elemezte az összefogás felbomlása után sokszereplőssé vált miskolci kampányban magukat megmérettető jelöltek esélyeit, a politikai palettán betöltött szerepüket.

A jelölti beszélgetésre való felkérésnek, ugyanakkor eleget tett, Varga Andrea Klára (Függetlenek SZIVE – Jobbik – Momentum). Varga beszámolójából kitűnt, hogy bizonyos pontokon a már megkezdett munkát szeretné folytatni. Továbbra is jelentős szerepet szán a megkezdett részvételi program városi életbe történő mind nagyobb léptékű beágyazásának, és a megkezdett zöld politika folytatásának. Ugyanakkor elismerte, hogy a városvezetés kommunikációs és közművelődési koncepciója jelentős újragondolásra szorul. Gazdaságpolitikai szempontból kiemelte, hogy egy diverzebb módon felépülő gazdasági stratégiára van szükség. Szerinte el kell mozdulni pusztán az összeszerelő üzemek nyújtotta munkaerőpiaci fejlesztésektől. Erősíteni kell a szolgáltatóipari cégek jelenlétét, és a betelepülő cégek esetében figyelembe kell venni a környezetvédelmi szempontokat is. Kitért az elöregedő város idősellátással kapcsolatos felelősségére, az oktatásban és szociális szektorban a mozgástér engedte lehetőségek felismerésének és kiaknázásának felelősségére is.

Az eseményt az aPont Miskolc Facebook-oldala végig élőben közvetítette, így a beszélgetés teljes terjedelmében ott megtekinthető.

aHang

Bejegyzések általa: aHang
Fontos közügyekben fellépni és új utakat, eszközöket biztosítani a változás eléréséhez. Megszólítani mindenkit - online, az éterben vagy az utcán.
Scroll to top